Nadácia VÚB zafinancuje obnovu vitráže v Spišskej Kapitule

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Nadácia VÚB

BRATISLAVA 3. decembra (WBN/PR) – Historická vitráž v Spišskej Kapitule sa dočká obnovy. Finančné prostriedky na ňu vybojovali samotní Spišiaci v hlasovacej súťaži Poklady môjho srdca. Svoju vitráž podporili viac ako štyrmi tisíckami hlasov, čím jej zabezpečili absolútne víťazstvo v súboji s ďalšími ôsmimi pamiatkami z rôznych kútov Slovenska. Finančné prostriedky na reštaurovanie poskytne vyhlasovateľ súťaže, Nadácia VÚB.

O podporu verejnosti sa počas aktuálneho 6. ročníka hlasovacej súťaže Poklady môjho srdca uchádzali vitrážové okná z Bojníc, Hronského Beňadiku, Martina, Pruského, Marianky, Rišňoviec, Hlohovca, Ivanky pri Nitre a Spišskej Kapituly. Získať peniaze na obnovu mohla pamiatka s najvyšším počtom hlasov. Do súťaže prišlo viac ako 8 600 hlasov. S vyše 4 tisíckami hlasov sa suverénnym víťazom stala vitráž z Kaplnky Zápoľských v Spišskej Kapitule. Na druhom mieste s počtom 1 735 hlasov skončila vitráž v Hronskom Beňadiku, na tretie miesto posunuli miestni lokálpatrioti vitráž z Pruského s 696 hlasmi.

Súťaž Poklady môjho srdca je špecifická práve tým, že o osude nominovaných pamiatok rozhodujú priamo obyvatelia regiónov, v ktorých sa nachádzajú. Spišiaci tak tento rok jednoznačne preukázali silný vzťah

k svojmu kultúrnemu dedičstvu,“ povedala k výsledkom súťaže správkyňa Nadácie VÚB Martina Slezáková.

V minulosti už takýmto spôsobom Nadácia podporila aj obnovu zvonice, vežových hodín, mestských brán či historických sôch v rôznych slovenských mestách. Naposledy si grant vybojovali obyvatelia Košíc, Levoče a Devína na rekonštrukciu historických portálov.

Víťazná vitráž sa nachádza v Kaplnke Zápoľských, ktorú ku Katedrále sv. Martina v Spišskej Kapitule pristavali koncom 15. storočia dediční župani Spiša Zápoľskí. Stavbu inšpirovanú parížskou kráľovskou kaplnkou Saint Chapelle presvetľujú vysoké gotické okná. Pri modernizácii chrámu v 19. storočí inštalovali do okien súbor vitráží s jednotným posolstvom. Výjavy čerpajú z Nového zákona, pričom ústrednou postavou scén je Ježiš a v spodnej časti okien je stvárnený predobraz hlavnej témy zo Starého zákona.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia