Nezamestnanosť Slovákov klesla, výnimkou je Trnavský kraj

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 7. decembra (WEBNOVINY) – Miera nezamestnanosti na Slovensku v prvých troch kvartáloch tohto roka medziročne klesla o 0,8 percentuálneho bodu (p.b.) na 13,4 percenta. Počet nezamestnaných sa za január až jún medziročne znížil o 5,8 percenta na 363,3 tisíc osôb. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR na základe výberového zisťovania pracovných síl.

V treťom štvrťroku v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška nezamestnanosť klesla o 8,2 percenta na 350,6 tisíc osôb. Miera nezamestnanosti sa znížila o 1,2 p.b. na 12,9 percenta. U mužov klesla o 1,4 p. b. na 12,3 percenta a u žien o 0,9 p. b. na 13,6 percenta. Oproti druhému štvrťroku 2014 sa sezónne očistená nezamestnanosť znížila o 6,9 tisíc (o 1,9 percenta) na 357,4 tisíc osôb.

Ako konštatuje ŠÚ SR, pokles nezamestnanosti ovplyvnila najmä dlhodobá nezamestnanosť, konkrétne skupina osôb, ktorá je bez práce dlhšie ako dva roky. Ich počet sa medziročne znížil o 20,1 na 166,6 tisíc. Podiel tejto kategórie nezamestnaných na celkovej nezamestnanosti tvoril 47,5 percenta, čo bolo o 1,4 p. b. menej ako v treťom štvrťroku minulého roka.

Nezamestnanosť sa zvýšila len v Trnavskom kraji

Výsledná dlhodobá nezamestnanosť vrátane osôb, ktoré sú bez práce jeden až dva roky, predstavovala 65,7 percenta, čo sú dve tretiny všetkých nezamestnaných. Nezamestnanosť klesla aj v ostatných kategóriách, vyššia bola len v kategórií nezamestnaných do jedného mesiaca, a to o 7,7 percenta. V úhrne sa krátkodobá nezamestnanosť znížila o 8,4 na 120,2 tisíc osôb.

Pracovnú skúsenosť nemalo 27,1 percenta nezamestnaných osôb. Z hľadiska ekonomickej činnosti posledného zamestnávateľa najviac ľudí naposledy pracovalo v priemysle (19,1 percenta). V tomto odvetví sa nezamestnanosť znížila o 21,6 tisíc osôb. Najvyšší rast bol zaznamenaný v zdravotníctve a sociálnej pomoci o 1,9 tisíc osôb.

Najviac ľudí bez práce bolo v Prešovskom, celkovo 69,6 tisíc a Košickom kraji 58 tisíc. V poslednom spomínanom kraji relatívne najviac klesla nezamestnanosť, a to o 19,6 percenta. Pokles evidujú vo väčšine krajov, výnimkou bol len Trnavský, kde vzrástla o 1,2 percenta. Najvyššia regionálna miera nezamestnanosti až 17,5 percenta bola v Prešovskom kraji. Miera nezamestnanosti sa znížila vo väčšine krajov, najvýraznejšie v Košickom kraji o 3,5 p. b. Nezmenená zostala v Trnavskom kraji.

Luboš Sirota upozorňuje na zlý systém školstva

Pre výraznejšie oživenie trhu práce je podľa generálneho riaditeľa personálno-poradenskej spoločnosti McROY Group Luboša Sirotu potrebné zlepšovať medzinárodnú konkurencieschopnosť Slovenska. „Napriek tomu, že Slovensko klesá vo všetkých relevantných rebríčkoch, ktoré konkurencieschopnosť krajín porovnávajú, vláda na túto oblasť rezignovala,“ konštatoval Sirota.

Podotýka, že len desať najdôležitejších zákonov ukladá firmám na Slovensku približne 1 700 regulačných povinností. Za problematický faktor označil aj školstvo, očakáva totiž vysokú mieru nezamestnanosti mladých ľudí, pričom firmy budú mať problém obsadiť mnohé pozície.

Chýbať podľa neho budú špecialisti s technickým zameraním či CNC obrábači kovov a zvárači, naopak prebytok absolventov bude v odboroch ako sociálna práca, pedagogika či filozofia. Ako tvrdí, ak sa nebudú riešiť tieto dva zásadné problémy, je nereálne, aby sa nezamestnanosť priblížila k 10 percentám.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia