Slovensko vypíše výberové konanie na radary, rozhodla vláda

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Radar
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 3. decembra (WEBNOVINY) – Nové radary pre vojakov sa pokúsi Slovensko zabezpečiť cez výberové konanie. Po rokovaní vlády minister obrany Martin Glváč uviedol, že v krátkom čase, do 30 dní, vypíšu medzinárodný tender. Šéf rezortu obrany spresnil, že teraz v prvom rade potrebujeme dva veľké radary.

Jeden radar stojí okolo 20 miliónov euro. „Uvidíme však, aká cena vzíde z výberového konania,“ dodal minister. Slovensko potrebuje vyriešiť situáciu s vojenskými radarmi pre sankcie voči Ruku. Nie je totiž možné predĺžiť životnosť tým súčasným. Celý proces musíme uzavrieť do roka a minister verí, že sa tak stane. Do roka musíme vedieť čo a ako, dodal.

Vo výberovom konaní bude veľmi dôležitá cena, kompatibilita a technické parametre, ktoré si nadefinujú ozbrojené sily. Minister dodal, že jednou z možností je aj nákup starších radarov.

„Ak by bola zaujímavá cena, je to jedna z možností,“ pripustil. Minister uviedol, že komunikujú aj zo Zastúpením SR pri NATO a budú sa snažiť o nejakú možnosť prefinancovania z rôznych fondov Aliancie. „Slovensko si sankcie nevymyslelo. Urobili nám škrt cez rozpočet, my sme chceli predĺžiť životnosť našich radarov do roku 2020,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin Glváč
Firmy a inštitúcie Ozbrojené sily Slovenskej republikyVláda SR