Ak chce Fico podať demisiu, nemal by podľa opozície otáľať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mimoriadna schôdza parlamentu o vyslovení nedôvery premiérovi Ficovi
Zľava: Predseda vlády SR Robert Fico a poslanec NR SR za OĽaNO Igor Matovič počas rokovania 42. schôdze Národnej rady SR o vyslovení nedôvery predsedovi vlády SR. Bratislava, 8. november 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 3. decembra (WEBNOVINY) – Ak chce premiér Robert Fico podať demisiu, nemal by podľa nezaradeného poslanca a predsedu hnutia NOVA Daniela Lipšica čakať sedem mesiacov, ale urobiť tak hneď.

„Včera (v utorok, pozn. SITA) sa premiér Fico vyjadril, že ak budú protesty pokračovať, on zvažuje, že v júni podá demisiu. Neviem celkom prečo až v júni, lebo to je sedem mesiacov. A sedem mesiacov trvá cesta na Mars, do prezidentského paláca je to päť minút,“ povedal v stredu pred novinármi Lipšic.

V Bratislave bude ďalší protest

V stredu na budúci týždeň zvolajú Lipšic s Igorom Matovičom (OĽaNO), Alojzom Hlinom (Občania SR) a Ľubomírom Galkom (SaS) do Bratislavy na námestie SNP míting, keďže ani jednu zo šiestich požiadaviek, prednesených počas protestov, zatiaľ vláda nesplnila. „Keď sa Robert Fico chce vyhrážať demisiou, nech to urobí hneď. Nebude ani chaos, ani koniec sveta na Slovensku, keď skončí jeho vláda oligarchov,“ konštatoval Lipšic.

Obrazom: Slováci kričali na Fica požiadavky, rečnil aj Srholec

Prezident Andrej Kiska podľa neho po páde Ficovej vlády môže vymenovať úradnícky kabinet. „Úradnícka vláda odborníkov by bola dôveryhodnejšia a menej skorumpovaná ako vláda premiéra Fica,“ vysvetlil Lipšic. Zdôraznil, že v stredu prijatá novela zákona o verejnom obstarávaní nič nerieši a bude sa dať veľmi jednoducho obísť.

Líder OĽaNO Igor Matovič pozval budúcu stredu na míting všetkých, ktorí si myslia, že pre Slovensko bude lepšia vláda odborníkov, ktorú vymenuje prezident, ako „vláda skorumpovanej bandy v rukách Smeru“.

Obrazom: Dosť bolo Fica, kričalo asi tisíc ľudí na proteste v Košiciach

Galko je sklamaný z agresívnej rétoriky poslancov

Predseda strany Občania SR Alojz Hlina považuje za škodu, že „to nevyšlo“ a treba dokončiť, čo začali. „Budúci týždeň nemusel byť protest, ale arogancia je naozaj veľká. A my nemôžeme ustúpiť, lebo to už nie sú naše požiadavky, ale požiadavky ľudí, ktoré boli verifikované v Košiciach i Bratislave,“ dodal Hlina. Podľa neho ľudia majú právo na skutočnú zmenu.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko vyjadril sklamanie nad tým, že agresívnu rétoriku Fica a Pavla Paška prebrali aj niektorí poslanci. Upozornil, že premiér sa chaosom a demisiou vyhráža ľuďom, ktorí pokojne protestujú v uliciach proti rozkrádaniu. Ľudia by tomu vydieraniu mali povedať rozhodné ´nie´, rovnako by mali potvrdiť šesť požiadaviek, ktoré presadzuje námestie od začiatku protestov.

Patria medzi ne zákaz účasti schránkových firiem na verejných súťažiach, zriadenie špeciálneho výboru na dohľad nad vyšetrovaním kauzy Gorila, hmotná zodpovednosť politikov za nezákonné rozhodnutia, voľba predsedu Najvyššieho kontrolného úradu navrhnutého opozíciou z radov renomovaných osobností, okamžité odvolanie riaditeľky piešťanskej nemocnice Márie Domčekovej a vedúceho služobného úradu ministerstva zdravotníctva Martina Senčáka, ako aj skončenie politických nominácií v rezorte zdravotníctva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alojz HlinaAndrej KiskaDaniel LipšicIgor MatovičĽubomír GalkoRobert Fico
Firmy a inštitúcie Vláda SR