Smer odmietol novelu o dvojakom občianstve, nezruší ho

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dvojité občianstvo, pas
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 4. decembra (WEBNOVINY) – Zákon o dvojakom občianstve poslanci nezrušili. Slovenskí občania teda tak ako doteraz prídu o občianstvo SR, ak prijmú občianstvo iného štátu.

Poslanci Smeru-SD vo štvrtok odmietli novelu zákona o štátnom občianstve SR, ktorú predložili zákonodarcovia Mosta-Híd. Návrhom reagovali na súčasný stav, keď občania SR prichádzajú o štátne občianstvo proti svojej vôli.

Novela podľa Gábora Gála (Most-Híd) mala odstrániť nezmyselný stav, keď občan Slovenska nemôže nadobudnúť občianstvo iného štátu bez toho, aby nestratil slovenské občianstvo. „Touto novelou chceme návrat k právnej úprave, ktorá tu platila pred májom 2010,“ vysvetlil. Ústavný súd v septembri zamietol podanie o slovenskom zákone o štátnom občianstve. Plénum podanie zamietlo z procesných dôvodov, lebo ani za návrh poslancov, ani za návrh sudcu spravodajcu nehlasovala potrebná nadpolovičná väčšina, teda sedem z jedenástich prítomných sudcov.

Minister vnútra Robert Kaliňák v septembri avizoval, že má pripravenú novelu zákona o štátnom občianstve, ktorá ma zmierniť dnes platnú legislatívu, stále však čaká na signál ministerstva zahraničných vecí. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák vtedy povedal, že rozhodne v októbri.

Zákon o dvojakom občianstve presadil v roku 2010 vládny Smer-SD ako reakciu na maďarský zákon, ktorý umožňoval získať maďarské občianstvo aj Maďarom, ktorí nemajú trvalé bydlisko na území Maďarska. Na základe tohto zákona slovenskí občania, ktorí prijmú občianstvo aj inej krajiny, prídu o slovenský pas. Za štyri roky o občianstvo SR prišlo takmer 900 ľudí. Na sporné ustanovenie najväčšmi doplácajú občania ČR. Nasledovali tí, ktorí prijali nemecké, rakúske a maďarské občianstvo. Ministerstvo vnútra pracuje na novej verzii novely zákona o štátnom občianstve, ktorá má byť miernejšia ako doterajšia a má sa viazať k miestu trvalého pobytu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav LajčákRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky