Slováci poznajú cesty medveďov, nachodia stovky kilometrov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Medveď
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 8. decembra (WEBNOVINY) – V rámci spoločného projektu monitorovali slovenskí a poľskí zoológovia pohyb medveďov hnedých v Tatrách.

Ako na svojej internetovej stránke informovala Správa TANAP-u, štyrom samcom pomenovaným Iwo, Eryk, Filip a Hugo nasadili v rámci projektu na začiatku roku 2014 satelitné obojky. Podľa zistení zoológov sa medvede v priebehu roka pohybovali na území o rozlohe stoviek kilometrov štvorcových a aj mimo územia Tatier.

Iwo žil na území veľkom 1600 kilometrov štvorcových

Samec Iwo sa počas roka pohyboval po území v rozlohe 1600 kilometrov štvorcových. Najskôr z Poľska prešiel cez hlavný hrebeň Vysokých Tatier do Smokovcov, kde sa živil odpadkami. Neskôr prešiel západným smerom cez celé južné upätie Vysokých a Západných Tatier, pokračoval ďalej západným smerom po južnom úpätí Chočských vrchov.

Pod obcou Hrboltová prekročil rieku Váh a prešiel do Ľubochnianskej doliny vo Veľkej Fatre. Tam sa zdržiaval len krátko a pod obcou Liptovská Osada prešiel do Nízkych Tatier. Pri sútoku Bieleho a Čierneho Váhu nad obcou Kráľova Lehota opäť prekročil rieku Váh a do vlastného územia TANAP-u sa vrátil v mieste pod diaľničným mostom pri obci Hybe.

Odtiaľ pokračoval cez Vysoké Tatry späť do Smokovcov. Zvyšok leta sa striedavo zdržiaval pri odpadkoch v Smokovcoch a na prirodzenej potrave, ktorú mu ponúkalo predhorie Tatier.

Nezostali iba v Tatrách

Aj ostatné sledované medvede sa pohybovali mimo územia Tatier. Medveď Eryk sa viac ako mesiac zdržiaval najskôr v ich poľskej časti, konkrétne v Kondratowej doline, Gasiencowej doline a v okolí Waksmundskej poľany. Potom sa presunul do slovenskej časti Tatier do Bielovodskej doliny, Javorovej doliny a do oblasti Belianskych Tatier.

Na konci leta a na jeseň bol už však v Spišskej Magure, kde okrem prirodzenej potravy navštevoval hlavne krmoviská určené pre poľovnú raticovú zver. Eryk sa v roku 2014 pohyboval po území s rozlohou necelých 400 kilometrov štvorcových.

Medveď Filip sa podstatnú časť leta vyskytoval v poľských i slovenských Tatrách v oblasti od Bielovodskej doliny až po Oravice, no na konci leta, kedy postupne začínali dozrievať poľnohospodárske plodiny, prešiel cez Skorušinské vrchy do polí pri rieke Orava. Následne zoológovia jeho pohyb zaznamenali na Oravskej vrchovine a v Oravskej Magure, najzápadnejšie až pri obciach Chlebnice a Dlhá nad Oravou v okrese Dolný Kubín. Filip sa tak v roku 2014 pohyboval po území s rozlohou viac ako 500 kilometrov štvorcových.

Hugov obojok zlyhal

Najmenej informácií zoológom poskytol obojok medveďa Huga, ktorému z technických príčin prestal po necelých dvoch mesiacoch správne fungovať. Preto výskyt tohto medveďa v roku 2014 dokumentovali iba fotopascami v oblasti poľských a slovenských Tatier.

V súčasnom období je už aktivita medveďov minimálna, pretože sú väčšinou ukryté v zimoviskách a pripravené na zimný spánok.

Záujemcovia si majú možnosť prehliadnuť na stránke mapy trás, ktoré štyri sledované samce prešli počas tohto roka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať