Fico čelil za rok dvom pokusom o odvolanie, ministri trom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico richter
Odvolávaniu v parlamente čelil aj predseda vlády Robert Fico. Foto: archívne, SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 13. decembra (WEBNOVINY) – Opozičné strany v roku 2014 desaťkrát vyzbierali aspoň 30 podpisov poslancov a požiadali o zvolanie mimoriadnych schôdzí parlamentu. Tri mimoriadne schôdze vládny Smer-SD zablokoval.

Dvakrát čelil návrhu na odvolanie premiér Robert Fico. V polovici februára ho opozícia chcela odvolať pre kauzu predaja emisií, ktoré predal pod cenu jeho prvý kabinet. Fico čelil odvolaniu aj preto, že začiatkom februára vládny Smer-SD zablokoval mimoriadnu schôdzu ku kauze emisných povoleniek. Pád vlády požadovali opozičné strany aj 8. novembra, kedy Ficovmu kabinetu vyčítali korupčný systém, ktorý Smer-SD zaviedol na Slovensku.

Odvolaniu čelil aj Borec

Návrhu na odvolanie čelil koncom marca aj minister spravodlivosti Tomáš Borec. Opozícii sa nepáčilo dovolanie, ktoré podal minister v kauze bývalého košického komunálneho politika Františka Olejníka.

Koncom októbra čelil vyslovovaniu nedôvery v parlamente minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Opozičné strany chceli Richtera zosadiť z funkcie pre kauzu prideľovania eurofondov spoločnosti Star EU a tunelovaniu eurofondov.

Ako posledný minister v tomto roku bol odvolávaný šéf rezortu dopravy Ján Počiatek. Opozícia mu vyčítala tender Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) na firmu zabezpečujúcu platby mýta cez palivové karty.

Smer zablokoval aj rokovanie k Paškovi

Koncom januára si opoziční politici vyžiadali mimoriadne rokovanie národnej rady k postoju vlády voči verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej. Národná rada SR podľa opozície mala vyjadriť vážne znepokojenie nad postupom vlády, ktorá na januárovom zasadnutí neumožnila ombudsmanke informovať kabinet o údajnom porušení základných práv a slobôd pri policajnom zásahu v Moldave nad Bodvou.

V závere septembra sa konala mimoriadna schôdza, na ktorej opozícia diskutovala o časti zákonov, ktoré vládny Smer-SD na začiatku septembrovej schôdze vyradil z programu. Smer-SD vyradenie zákonov odôvodnil blížiacimi sa komunálnymi voľbami.

Začiatkom novembra chcela opozícia rokovať o kontrole hospodárenia s finančnými prostriedkami v obchodnej spoločnosti MH Development, s.r.o. Vládna strana mimoriadne zasadnutie zablokovala.

Smer-SD rovnako neumožnil rokovať o návrhu na odvolanie predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý o niekoľko dní sám odstúpil z funkcie a vzdal sa aj poslaneckého mandátu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján PočiatekJán RichterRobert FicoTomáš Borec
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky