Obrazom: Na Slovensku je dvakrát viac falošných bankoviek

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Na Slovensku je dvojnásobne viac falošných bankoviek
Polícia tento rok zaznamenala vyše dvojnásobný nárast počtu falošných bankoviek v porovnaní s vlaňajškom. Týka sa to nominálnych hodnôt 50 a 100 eur. Falošné bankovky sa objavili na celom území Slovenska. Bratislava, 9. december 2014. Foto: SITA/KRPZ Bratislava

BRATISLAVA 13. decembra (WEBNOVINY) – Polícia tento rok zaznamenala vyše dvojnásobný nárast počtu falošných bankoviek v porovnaní s vlaňajškom. Týka sa to nominálnych hodnôt 50 a 100 eur. „Ide o falzifikáty dobrej kvality, na prvý kontakt nerozpoznateľné,“ uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Falošné bankovky sa objavili na celom území Slovenska. Vyšetrovatelia zistili, že distribútori sú prevažne Rumuni, Maďari a Bulhari a zameriavajú sa najmä na väčšia mestá.

Obrazom: Na Slovensku je dvojnásobne viac falošných bankoviek

„Falzifikáty uvádzajú do obehu opatrne, po jednom až dvoch kusoch v rôznych prevádzkach,“ dodal Slivka. Podvodníci dali do obehu falošné peniaze aj pri internetovom nákupe mobilov. Za jedenásť mesiacov minulého roku polícia zaevidovala 96 kusov falošných 50-eurových bankoviek, v tomto roku ich eviduje 236. V prípade 100-eurových bankoviek to bolo vlani 98 kusov a v tomto roku až 227.

Polícia upozorňuje, že ak má ktokoľvek podozrenie, že pri platbe prijal falošné peniaze, mal by jej to čo najskôr oznámiť. „Pokiaľ by takými peniazmi opäť platil, mohol by sa dopustiť trestného činu, za ktorý hrozí až dvojročný trest odňatia slobody,“ vraví policajný hovorca a dodáva, že falšovatelia môžu stráviť v base sedem až desať rokov. Trestná je aj výroba a držanie falšovateľského náčinia.

.

Na Slovensku je dvojnásobne viac falošných bankoviek
Foto: SITA/KRPZ Bratislava
Na Slovensku je dvojnásobne viac falošných bankoviek
Foto: SITA/KRPZ Bratislava

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať