Odborári žiadajú vyšetriť predražené nákupy v nemocniciach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zdravotna sestra, nemocnica
Foto: SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 10. decembra (WEBNOVINY) – Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ) žiada vedenie ministerstva zdravotníctva, aby prešetrilo neefektívne nákupy zdravotníckej techniky v zdravotníckych zariadeniach s vyvodením osobnej a v prípade porušenia platných zákonov aj trestno-právnej zodpovednosti riadiacich zamestnancov.

Ako ďalej uvádza výkonný výbor SOZ, ministerstvo zdravotníctva by tiež malo urýchlene dopracovať zákon o odmeňovaní všetkých zamestnancov v zdravotníckych zariadeniach. Ďalšou z požiadaviek odborárov je stabilizácia zamestnancov vo verejnom zdravotníctve a zachovanie štruktúry regionálnych úradov verejného zdravotníctva bez ďalších redukcií.

Žiadané sú aj zmeny v prospech pacientov či zamestnancov

Poslanci Národnej rady SR by mali podľa odborárov rozhodnúť o znížení výšky správneho fondu zdravotných poisťovní, obdobne ako sa to legislatívne upravilo pre dôchodkové správcovské spoločnosti. „Od vedenia rezortu zdravotníctva a poslancov Národnej rady SR žiadame predkladať zmeny právnych predpisov nie výhodných len pre poskytovateľov, ale v prospech pacientov a zamestnancov zdravotníckych zariadení,“ uvádza sa vo vyhlásení výkonného výboru SOZ.

SOZ chce zvýšiť zmluvné ceny

Od manažmentov nemocníc odborári požadujú efektívne vynakladanie finančných objemov na liečbu pacientov, na zlepšovanie pracovných podmienok zamestnancov, a nie na ľahkovážne míňanie.

Zdravotné poisťovne majú podľa SOZ prehodnotiť a zvýšiť zmluvné ceny s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti v zmysle schváleného štátneho rozpočtu pre rok 2015 a uzatvárať zmluvy v zmysle platného zákona s poskytovateľmi služieb občanom v zariadeniach sociálnych služieb.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SRNR SR Národná rada Slovenskej republiky