Obrazom: Tisícky Slovákov vyšli opäť do ulíc proti korupcii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Proti korupcii protestovali v Bratislave dve tisícky ľudí
Účastníci protestu, ktorý zorganizovali niektorí opoziční politici proti korupcii zo strany vládnej strany Smer-SD a proti predsedovi vlády SR. Bratislava, 10. december 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 10. decembra (WEBNOVINY) – Približne dvetisíc ľudí protestovalo v stredu večer na bratislavskom Námestí SNP proti korupcii a rozkrádaniu v politike.

Obrazom: Dve tisícky ľudí protestovali proti korupcii na bratislavskom Námestí SNP

Politici majú prestať kradnúť

„Dnes chceme povedať, že naše požiadavky stále platia,“ oznámil na pódiu jeden z organizátorov zhromaždenia poslanec Alojz Hlina. „Polovicu z jednej nám splnili,“ vyhlásil Hlina. Narážal tak na návrh na odvolanie vedúceho služobného úradu ministerstva zdravotníctva Martina Senčáka. Šéf rezortu zdravotníctva Viliam Čislák dnes oznámil, že na najbližšie rokovanie vlády predloží návrh na jeho odvolanie.

Ďalší zo série protestov proti korupcii trval vyše hodiny. V dave sa objavili transparenty Nie sme ovce, Chceme zmenu, nie majdan či Fico odstúpiť. „Dnes sa tu stretli slušní ľudia, ktorí chcú zmenu,“ rečnil europoslanec Richard Sulík. Podľa neho je súčasná vláda postavená na systematickom kradnutí. „Chceme, aby politici prestali kradnúť,“ povedal poslanec Igor Matovič.

Zdravotným sestrám žiadny minister nič nedal

Zhromaždeniu sa prihovorila aj predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká. „Vyše mesiaca po prevalení kauzy CT prístroja sme v stave, že CT v Piešťanoch funguje ďalej napriek sľubom o zrušení zmluvy a Magda Kovačicová s Alanom Suchánkom (poukázali na kauzu, pozn. SITA) sú vystavení tlaku vedenia nemocnice,“ povedala.

Podľa Kaveckej za 25 rokov žiadny minister zdravotníctva sestrám nič nedal. „Zato mnohí ministri zdravotníctva dali dosť finančným skupinám,“ skonštatovala.

Na pódiu vystúpil aj Peter Pčolinský, ktorý organizoval protesty Gorila. „Jediná vec, ktorej sa táto vláda bojí, sú ľudia v uliciach,“ vravel. Poslanec Daniel Lipšic pred davom oznámil, že protesty budú pokračovať aj po vianočných sviatkoch.

Organizátori majú šesť požiadaviek

Protesty odštartoval predražený nákup CT v piešťanskej nemocnici. Podujatia organizujú opoziční politici Hlina, Matovič, Lipšic a europoslanec Sulík.

Medzi šesť požiadaviek na vládu patrí zákaz účasti schránkových firiem na verejných súťažiach, zriadenie špeciálneho výboru na dohľad nad vyšetrovaním kauzy Gorila, hmotná zodpovednosť politikov za nezákonné rozhodnutia, voľba predsedu Najvyššieho kontrolného úradu navrhnutého opozíciou z radov renomovaných osobností, okamžité odvolanie riaditeľky piešťanskej nemocnice Márie Domčekovej a vedúceho služobného úradu ministerstva zdravotníctva Martina Senčáka ako aj skončenie politických nominácií v rezorte zdravotníctva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz HlinaDaniel LipšicIgor MatovičMonika KaveckáPeter PčolinskýRichard SulíkViliam Čislák