Obrazom: Vrátnu vzkriesili milióny eur, lanovku opäť spustia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vrátnu vzkriesili milióny eur, lanovku opäť spustia
Celkový pohľad na Vrátnu dolinu a Chatu Vrátna s údolnou stanicou lanovky, ktoré boli v lete postihnuté povodňou a zosuvom. Terchová, 11. december 2014. Foto: SITA/Milo Fabian

VRÁTNA 11. decembra (WEBNOVINY) – Obnova Vrátnej doliny, ktorú v júli po prietrži mračien na viacerých miestach poškodila prívalová vlna vody a skál, stála vyše 12 miliónov eur. Jedinú prístupovú cestu až po lanovku na Chleb sprístupnia pre verejnosť pred Vianocami, aktuálne je otvorená len po lokalitu Starý dvor a do osady Štefanová.

Lanovku na hrebeň Malej Fatry chcú v prípade úspešných záťažových skúšok spustiť 26. decembra. „Všetky zložky, ktoré sa podieľali na záchranných a zabezpečovacích prácach, ako aj na rekonštrukčných prácach, zahlásili, že je hotovo. Vrátna dolina je opäť v takom stave, ako sa patrí a znova môže prinášať radosť jej obyvateľom a turistom,“ povedal po dnešnej obhliadke malofatranskej doliny minister životného prostredia Peter Žiga.

Obrazom: Vrátnu vzkriesili milióny eur, lanovku opäť spustia
Spevniť museli aj koryto Varínky

Úprava zničeného koryta a spevnenie brehov potoka Varínka stáli vodohospodárov 2,3 milióna eur. „Úpravy, ktoré sme robili, boli po dohode s orgánmi ochrany prírody také, aby sme nenarušili toto prostredie. Snažili sme sa urobiť už také riešenia, aby boli prírode blízke, ale zároveň, aby aj do budúcnosti odolali, nehovorím, že storočnej vode, ale aspoň nejakej väčšej vode,“ povedal generálny riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Supek.

Na siedmich kilometroch vodného toku použili vodohospodári vyše 20-tisíc metrov kubických lomového kameňa a zároveň odviezli vyše 20-tisíc metrov kubických naplavenín. Koryto Varínky museli dať do pôvodného stavu bez použitia betonáží, keďže ide o územie národného parku s tretím až piatym stupňom ochrany. Navyše kameň, ktorým vodohospodári spevňovali brehy, museli na žiadosť ochranárov voziť zo vzdialenejšieho lomu, ktorého kameň farebne viac pasoval do malofatranskej doliny.

Rekonštrukcia takmer šiestich kilometrov jedinej prístupovej cesty do turisticky obľúbenej Vrátnej doliny, ako aj súvisiace záchranné a zabezpečovacie práce stáli Žilinský samosprávny kraj takmer šesť miliónov eur. Ďalších 1,4 milióna eur dala krajská samospráva na odstraňovanie následkov povodňových škôd, približne polovicu by im mala preplatiť poisťovňa.

Vrátnu vzkriesili milióny eur, lanovku opäť spustia
Foto: SITA/Milo Fabian

Práce by mali ukončiť do konca roka

„Do konca roka by sme mali mať ukončené všetky práce s výnimkou finálneho obloženia železobetónových oporných múrov, ktoré sa museli robiť nanovo v tých úsekoch ciest, ktoré boli úplne zničené a tieto oporné múry budú obkladané v priebehu jari a leta budúceho roka, pretože technologické postupy nám neumožňujú robiť tieto práce v tomto počasí,“ povedal podpredseda Žilinského samosprávneho kraja Jozef Štrba.

Obec Terchová potrebovala na odstránenie povodňových škôd takmer 2,5 milióna eur. „Reálne som odhadoval, že to nestihneme ani za rok. Pretože stotisíc metrov kubických nánosov, zasypané autá a spúšť, ktorá tu bola, naplavené dreviny, vyzeralo to veľmi hrozne. Podarilo sa nám urobiť kus práce a Vrátna je momentálne pripravená na to, aby prijala turistov. Aby tu mohli fungovať a chodiť tak, ako po minulé roky,“ dodal starosta obce Milan Laurenčík.

Prívalový dážď a rozbúrený potok Varínka v pondelok 21. júla na viacerých miestach podmyli jedinú prístupovú cestu do Vrátnej doliny, voda vytrhla kusy asfaltu a spolu s hlinou a skalami zmietla aj päťdesiat zaparkovaných áut. Dolnú stanicu kabínkovej lanovky na Chleb zasypali nánosy kameňov.

Horská chata Vrátna zostala zatopená a na cestu pod ňou sa zosunul svah. Desiatky turistov zostali odrezaných na chate aj na hrebeni Malej Fatry. Záchranárom sa ešte v ten deň, v neskorých večerných hodinách, podarilo z chaty Vrátna a stanice lanovky pod vrcholom Chlebu evakuovať 122 ľudí. Živelná pohroma si nevyžiadala žiadne obete ani zranených.

Vrátnu vzkriesili milióny eur, lanovku opäť spustia
Foto: SITA/Milo Fabian

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Milan LaurenčíkPeter Žiga