DCOM zverejnilo technické požiadavky na pripojenie ISO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Dátové centrum obcí a miest

BRATISLAVA 12. decembra (WBN/PR) – V rámci realizácie národného projektu Dátové centrum obcí a miest (DCOM) sú kľúčové zapojenia Informačných systémov obcí (ISO). Cieľom riešenia týchto zapojení je, aby pracovníci obecných a mestských úradov, ako aj občania a podnikatelia, mohli plnohodnotne využívať všetky funkcie a služby, ktoré bude ponúkať nový Informačný systém DCOM.

Jedným z cieľov projektu Dátové centrum obcí a miest (DCOM) je vytvorenie balíka elektronických služieb samosprávy, ktorý bude dostupný pre všetky obce a menšie mestá, ktoré prejavia záujem o zapojenie sa do projektu DCOM.

Z technologického hľadiska bude tento cieľ projektu naplnený vtedy, ak systém pre poskytovanie elektronických služieb samosprávy, ako aj Informačný systém obce (ISO) budú prevádzkované na rovnakej cloudovej platforme, budú dátovo previazané a budú dostupné prostredníctvom rovnakých technológií.

V tejto súvislosti DataCentrum elektronizácie územnej samosprávy Slovenska (DEUS), realizátor projektu DCOM, sprístupnilo na webovom portáli www.dcom.sk revidovanú verziu Technických požiadaviek na pripojenie ISO, ktorá je určená pre dodávateľov Informačných systémov obcí.

V publikovaných dokumentoch sú zohľadnené všetky relevantné pripomienky a námety od ISO dodávateľov, ktorí sa zaregistrovali ako záujemcovia o participáciu na realizácii projektu DCOM.

Sada dokumentov Technické požiadavky pre ISO špecifikuje požiadavky na integračné rozhrania medzi ISO a IS DCOM, popisuje jednotlivé úrovne možnej integrácie, opisuje architektúru prostredia dátového centra DEUS, ako aj proces integrácie ISO do projektu DCOM. Technické požiadavky pripojenia ISO budú od roku 2015 raz ročne aktualizované.

Dátové centrum obcí a miest (DCOM) je národný projekt zameraný na elektronizáciu verejnej správy a rozvoj elektronických služieb na miestnej a regionálnej úrovni. Projekt má napomôcť pri zmene súčasného stavu poskytovania služieb samospráv na úroveň výrazne znižujúcu administratívnu záťaž občana, podnikateľa a samospráv, vrátane pracovníkov vykonávajúcich jednotlivé úkony. Viac informácii o projekte DCOM na www.dcom.sk

DataCentrum elektronizácie územnej samosprávy Slovenska (DEUS) je záujmové združenie právnických osôb, založené Ministerstvom financií Slovenskej republiky (MF SR) a Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS). Zo zakladajúcej listiny je hlavným predmetom činnosti DEUS podpora a propagovanie procesov informatizácie a elektronizácie vo verejnej správe, s dôrazom na územnú samosprávu a zabezpečovanie nevyhnutnej informačno-komunikačnej podpory pre územnú samosprávu. www.zdruzeniedeus.sk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia