Pre úplatok odsúdili exriaditeľa daniarov v Dunajskej Strede

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Korupcia
Foto: ilustračné, Thinkstock

BANSKÁ BYSTRICA 15. decembra (WEBNOVINY) – Trest sedem rokov odňatia slobody nepodmienečne a peňažný trest 30-tisíc eur vymeral dnes senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici bývalému riaditeľovi Daňového úradu v Dunajskej Strede Dušanovi K.

Zobrať mal najmenej 40-tisíc eur

Uznal ho za vinného zo zločinu prijímania úplatku od podnikateľov Sergeja a Alexandra S. za to, že ako riaditeľ zabezpečí bezproblémové vyplatenie nadmerných odpočtov dane z pridanej hodnoty (DPH) v ich firmách. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaný sa proti nemu odvolal.

Exriaditeľ v júni 2010 schválil platobný príkaz, na základe ktorého jednej zo spoločností podnikateľov Sergeja a Alexandra S. (s.r.o. VENI, VIDI, VICI v Dunajskej Strede) následne vyplatili nadmerný odpočet DPH, takmer 445-tisíc eur.

Podľa prokurátora exriaditeľ dostal úplatok desať percent z tejto sumy, čo je najmenej 40-tisíc eur. Súd však objem úplatku nešpecifikoval, pretože bývalá riaditeľka Daňového úradu v Šamoríne Mária Z. ako korunná svedkyňa videla iba odovzdanie peňazí v obálke.

Podľa predsedu senátu sa vina Dušana K. preukázala bez pochybností. Priťažilo mu, že motívom konania bol finančný zisk a na obohatenie zneužil svoje postavenie riaditeľa daňového úradu. Za tento zločin je sadzba päť až 12 rokov odňatia slobody. Poľahčujúcou okolnosťou u Dušana K. bolo, že do spáchania skutku viedol riadny spôsob života.

Podnikateľom dodával informácie

Dušan K. sa s podnikateľmi Sergejom a Alexandrom S. stretol v ich firme Carat Distillery v Šamoríne v apríli a máji 2010. Za úplatok desať percent z celkovej sumy sľúbil bezproblémové vyplatenie nadmerných odpočtov DPH firmám, v ktorých podnikatelia mali vplyv.

Z titulu riaditeľa daňového úradu navyše podnikateľom podľa obžaloby včas poskytoval informácie o dožiadaniach z iných daňových úradov a z polície. Takto pomohol podnikateľom pri uplatnení nadmerného odpočtu pri spoločnosti VENI, VIDI, VICI. Jeho zásluhou sa zmenil výsledok daňovej kontroly v ich prospech a následne bol odpočet vyplatený.

V kauze korupcie podnikateľov Sergeja a Alexandra S. prokuratúra stíha okrem korunnej svedkyne Márie Z. aj ďalšie osoby, ktoré sa podieľali na bezproblémovom vyplácaní nadmerných daňových odpočtov pre ich firmy. Mária Z. priznala, že ju podnikatelia podplácali, aby zabezpečila bezproblémové vyplácanie nadmerných daňových odpočtov pre ich firmy.

Podnikateľov ruského pôvodu Sergeja a Alexandra S. začiatkom decembra uznal súd za vinných z podplácania bývalej riaditeľky daňového úradu v Šamoríne. Senát ŠTS v Pezinku poslal otca do väzenia na sedem rokov, jeho synovi vymeral šesťročný trest. Verdikt nie je právoplatný, odvolali sa prokurátor i podnikatelia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Špecializovaný trestný súd SR