Najviac volajú na 155 seniori, prevažujú problémy s dýchaním

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sanitka
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 20. decembra (WEBNOVINY) – Najčastejšou skupinou, ktorá si volá záchranku, sú seniori. Dôvodom najčastejšieho príchodu záchranárov tak nie sú dopravné nehody či úrazy detí, agentúru SITA informoval hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel. Podľa štatistík záchranárov je viac ako každé druhé volanie na linku 155 od človeka staršieho ako 60 rokov.

Stredisko prijalo státisíce volaní

Za rok prijalo operačné stredisko takmer 658-tisíc volaní, pričom v 348-tisíc prípadoch, teda vo viac ako 52 percentách od ľudí nad 60 rokov. „Nie vždy bol potrebný zásah záchranárov. Približne každý piaty prípad vyriešili operátori linky 155 konzultáciou alebo poslali pacienta na lekársku službu prvej pomoci a pohotovosť,“ vysvetlil Chmel.

Starší ľudia najčastejšie potrebovali pomoc pre ťažkosti s dýchaním. Na druhom mieste boli problémy s tlakom, nasledujú kolapsy a bolesti na hrudníku. Zdravotné problémy, ktoré si vyžadujú pomoc na linke 155, mali najčastejšie seniori v Banskobystrickom kraji, bolo ich viac ako 48-tisíc. Naopak, najmenej ich bolo v Trenčianskom kraji – 36-tisíc.

Treba odpovedať na všetky otázky

Na linku 155 treba volať vo viacerých prípadoch, najmä vtedy, ak je niekto svedkom udalosti, pri ktorej je ohrozený ľudský život. Na linku treba volať aj v prípade, „ak usúdite, že zdravotný stav je taký vážny, že vaša pomoc nestačí a potrebujete odbornú pomoc tiesňovej linky 155“. Operátorovi treba odpovedať na všetky otázky, aj keď sa zdajú na prvý pohľad zbytočné.

Zdravotnícky operátor potrebuje pre správne zhodnotenie situácie dostatok informácií, pričom svedkovia sú jeho očami na mieste nešťastia. „Pamätajte na to, že tiesňová linka 155 slúži na náhle ohrozenia života, náhle zmeny zdravia, úrazy, nehody. V prípade, ak ide o dlhodobo trvajúce ochorenie, bez náhleho zhoršenia zdravotného stavu, treba sa obrátiť na praktického lekára alebo podľa potreby volať lekársku službu prvej pomoci,“ upozornil hovorca záchranárov Boris Chmel.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia