Galko s Vašečkom majú pochybnosti o Glváčovom nákupe pušiek

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Glvac
Slovenský minister obrany Martin Glváč. Foto: archívne, SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 18. decembra (WEBNOVINY) – Na základe uznesenia Výboru pre obranu a bezpečnosť NR SR predložil minister obrany Martin Glváč členom výboru informácie k nákupu pušiek od firmy Česká zbrojovka. Uznesenie o povinnosti predloženia informácií tohto charakteru výbor schválil na svojom poslednom zasadnutí, jeho cieľom bolo predísť sporom týkajúcim sa transparentnosti a efektívnosti tohto obstarávania.

Člen výboru a exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) však nepokladá predložené informácie za dostatočné. „Martin Glváč použil na vysvetlenie úplne iné paragrafy a výnimky z verejného obstarávania, ako prezentoval predtým na rokovaní výboru. Raz argumentuje a opiera sa o medzinárodnú zmluvu, druhýkrát o unifikáciu, tretíkrát o zabezpečenie pracovných miest v Novákoch, štvrtýkrát zasa o bezpečnosť krajiny. Stále argumentuje niečím iným. Moje pochybnosti sa týmto len prehlbujú,“ vysvetlil.

Vážnym problémom je vraj aj výpis zo zmluvy

Podpredseda liberálov nepovažuje ani predložené dokumenty týkajúce sa rokovania Bezpečnostnej rady za úplné. „Vôbec z nich nevyplýva, či sa hovorilo o tomto nákupe zbraní, alebo nie. Prečítali sme si len všeobecné uznesenie o akejsi aktualizácii hodnotenia bezpečnostnej situácie a informácii o stave realizácie opatrení, vyplývajúcich z materiálu Hodnotenie bezpečnostnej situácie. Samotný tento materiál nám však predložený nebol,“ povedal Galko.

Podľa Galka je druhým vážnym problémom výpis z obchodnej zmluvy medzi ministerstvom obrany a českým dodávateľom: „Nie je z neho jasné prakticky nič, okrem celkovej ceny za tento veľký nákup. Teda ani čo sa kúpilo, či aj pušky, aj pištole, a keď len pušky, tak aké, koľko kusov, v akej jednotkovej cene, aké príslušenstvo. Za takýchto podmienok nie sme schopní preveriť nič z medializovaných informácií týkajúcich sa tohto nákupu. Uznesenie výboru pokladám za nesplnené a obrátim sa na predsedu výboru, aby urýchlene zabezpečil zo strany ministerstva doplnenie podkladov. Ak tak nespraví, vrátim sa k predmetnému nákupu na najbližšom rokovaní brannobezpečnostného výboru,“ povedal Galko.

Vašečka nepovažuje konanie za dostatočné

Richard Vašečka (OĽaNO) sa pýta, prečo ministrovi trvalo dva mesiace, kým sa členovia výboru dostali k informáciám: „Neboli ani utajované, ani nemalo význam ich zakrývať pred poslancami a pred verejnosťou. Budeme sa ďalej zaujímať, či nebol porušený zákon,“ konštatoval poslanec za obyčajných ľudí. Vašečka nepovažuje takéto konanie za dostatočné. „Boli nám predložené dve strany možno desaťstranovej zmluvy a to nemá s transparentnosťou nič spoločné,“ povedal.

Viac informácií by mala priniesť kontrola Úradu pre verejné obstarávanie, o ktorú ministerstvo obrany požiadalo v týchto dňoch. Galko a Vašečka zvážia ďalšie kroky týkajúce sa tohto obstarávania až po prezentovaní jej výsledkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír GalkoMartin GlváčRichard Vašečka