Obrazom: Desiatky Rómov darovali krv, z ihly strach nemali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rómovia darovali krv
Darca Róbert Hamburgbadžo (vpravo) počas akcie Rómovia darujú krv, ktorú organizuje splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák. Spišská Nová Ves, 18. december 2014. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

BRATISLAVA 18. decembra (WEBNOVINY) – V rámci akcie Rómovia darujú krv vo štvrtok prišlo v Spišskej Novej Vsi a v Rimavskej Sobote darovať krv 32 dobrovoľníkov. V každom meste prišlo krv darovať 16 Rómov, agentúru SITA informovala Iveta Duchoňová z Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

Iniciátorom štvrtkového darovania bol rómsky splnomocnenec Peter Pollák. Táto akcia sa v tomto roku konala už po piaty raz, spolu krv darovalo takmer 100 Rómov. Viacerí z nich boli podľa jej slov prvodarcovia.

Obrazom: Rómovia darovali krv, ihiel sa nebáli

„Krv je najcennejšia tekutina, v každom ľudskom tele je rovnaká a pre toho, kto ju akútne potrebuje, je najvzácnejšia,“ poznamenal. Ako dodal, „dúfa, že krv, ktorú darovali dnes (vo štvrtok, pozn. red.) Rómovia, pomôže zachrániť život ľuďom, ktorí sú v ohrození života a pomôže im prinavrátiť zdravie“. Rómovia podľa neho týmto gestom ukázali, že sú súčasťou tejto spoločnosti, chcú pomáhať a nechcú žiť v uzavretých komunitách.

Akcia Rómovia darujú krv bude pokračovať aj v budúcom roku. Hlavnou motiváciou Rómov darovať krv bol dobrý pocit z pomoci ľudom v kritickom zdravotnom stave a pocit spolupatričnosti so spoločnosťou. „Obavy ani strach z ihly nemali. Práve naopak, cítili, že týmto spôsobom môžu pomôcť chorým vrátiť nádej na zdravie alebo dokonca niekomu zachrániť život, pretože rómska krv nie je iná, je rovnaká a nijako sa od tej nie rómskej neodlišuje,“ dodala Iveta Duchoňová z Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

Rómovia darovali krv
Foto: SITA/Radoslav Maťaš
Rómovia darovali krv
Foto: SITA/Radoslav Maťaš

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Pollák