Rómovia majú podľa prieskumu lepšie postavenie ako ostatní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Romovia nevesta svadba
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 26. decembra (WEBNOVINY) – Tridsaťštyri percent respondentov si myslí, že Rómovia na Slovensku majú v porovnaní s ostatnými obyvateľmi lepšie postavanie a šance.

Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý v dňoch 7. až 14. októbra a 4. až 12 novembra robila pre Inštitút pre verejné otázky (IVO) agentúra FOCUS. V októbri sa na prieskume zúčastnila reprezentatívna vzorka 1 031 a v novembri 1 064 respondentov starších ako 18 rokov.

Podľa 30 percent respondentov majú Rómovia v spoločnosti horšie postavenie a šance a podľa 29 percent opýtaných sú postavenie a šance ostatných obyvateľov rovnaké. Počet ľudí , ktorí pripisujú Rómom zvýhodnené postavenie, pritom podľa IVO v posledných rokoch rástol.

Názory na postavenie maďarskej menšiny sú ustálené

Ešte v roku 2006 považovalo postavenie a šance Rómov v porovnaní s ostatnými za horšie 58 percent respondentov a za lepšie len 14 percent. Vnímanie Rómov ako zvýhodnenej skupiny je podľa IVO v spoločnosti rovnomerne rozložené, je v rovnakej miere vlastné mužom i ženám, ľuďom rozdielneho veku a vzdelania, obyvateľom obcí rozdielnej veľkosti bez ohľadu na región a politickú inklináciu.

V prípade maďarskej menšiny sú podľa 55 percent respondentov slovenskej národnosti postavenie a šance Slovákov a Maďarov na Slovensku rovnaké, s čím súhlasí aj 54 percent respondentov maďarskej národnosti. Postavenie Maďarov na Slovensku považuje za horšie 44 percent respondentov maďarskej národnosti a len 12 percent respondentov slovenskej národnosti.

Postavenie Maďarov na Slovensku považuje za lepšie 22 percent respondentov slovenskej národnosti, avšak len jedno percento maďarských respondentov. Kým názory Slovákov na postavenie maďarskej menšiny sú v posledných rokoch pomerne ustálené, pohľad Maďarov podľa IVO citlivo reaguje na politickú situáciu v krajine a spravidla vidia svoju situáciu priaznivejšie, keď majú vo vláde svoje politické zastúpenie.

Ženy si myslia, že sú znevýhodnené

Rovnosť postavenia a šancí ľudí homosexuálnej orientácie konštatuje podľa prieskumu 42 percent opýtaných. Podľa 26 percent opýtaných je postavenie homosexuálov v spoločnosti horšie, podľa 11 percent respondentov je, naopak, lepšie.

Tendencia vnímať sexuálne menšiny ako znevýhodnené sa podľa IVO najviac prejavuje u mladých ľudí, študentov a ateistov. Za zvýhodnených ich, naopak, považujú hlboko veriaci, obyvatelia obcí a nezamestnaní. O pretrvávajúcej tabuizácii témy homosexuality svedčí podľa IVO aj pomerne veľký počet respondentov, ktorí na túto otázku neodpovedali. Bolo ich 21 percent.

V otázke rovnosti postavenia a šancí mužov a žien odpovedalo 56 percent opýtaných žien, že hodnotia svoje postavenie ako horšie. Za horšie považuje postavenie žien aj 42 percent mužov. O tom, že šance mužov a žien sú rovnaké, je presvedčených 38 percent žien a 48 percent mužov. Šesť percent žien a sedem percent mužov verí, že postavenie žien je lepšie ako postavenie mužov.

Najoptimistickejší sú obyvatelia Bratislavského kraja

Pri otázke: Ako hodnotíte postavenie a šance obyvateľov Vášho kraja v porovnaní s priemerom Slovenska boli najoptimistickejší obyvatelia Bratislavského kraja. Lepšie šance a postavenie v porovnaní so zvyškom krajiny uviedlo 63 percent opýtaných. Podľa 21 percent sú postavenie a šance obyvateľov kraja v porovnaní s ostatnými rovnaké a podľa 15 percent opýtaných sú horšie.

Najpesimistickejší sú obyvatelia Košického kraja. Tam 85 percent respondentov uviedlo, že ich postavenie a šance sú v porovnaní s priemerom Slovenska horšie. Podľa 10 percent respondentov sú šance obyvateľov kraja rovnaké a podľa troch percent opýtaných sú lepšie.

Za horšie v porovnaní s priemerom Slovenska označilo svoje postavenie a šance aj 83 percent respondentov v Prešovskom kraji a 73 percent respondentov v Banskobystrickom kraji. Podľa IVO tieto výsledky kopírujú rozdiely v objektívnych parametroch ekonomickej a sociálnej situácie regiónov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia