Obrazom: Ľadové medvede krstili nových členov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ľadové medvede v akcii
Účastníci celoslovenského zrazu otužilcov v mestskom parku na jazere Veľká Hangócka. Podujatie Celoslovenský zraz otužilcov pod Zoborom organizujú Slovenské ľadové medvede Nitra v spolupráci s mestom, Slovenským rybárskym zväzom Nitra a ZŠ Tulipánová. Organizátorom sa podarilo pokoriť rekord zúčastnených otužilcov, ktorých bolo okolo 200. Nitra, 13. január 2013. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 24. decembra (WEBNOVINY) – Ľadové medvede v stredu na bratislavských Zlatých pieskoch „krstili“ nových členov. Nové medvede vítali aj svojou hymnou „My sa zimy nebojíme, nemáme z nej strach. S odvahou si zaplávame v ľadových vodách.“

Krst prebieha jednoducho. Adept vstúpi do vody a predseda mu poleje hlavu vodou a povie: „Krstím Ťa na Ľadového Medveďa“. Otužilec dostane aj krstný list, mimochodom veľmi pekný. Je na ňom napísaná okrem dátumu aj aktuálna teplota vody a vzduchu podľa vývinu počasia sa bude na tohtoročných krstných listoch vynímať teplota vody asi 5°C.

Obrazom: Ľadové medvede krstili nových členov, voda mala päť stupňov

Medvede sa na zimné kúpanie pripravujú od jesene. Najmä pre začiatočníkov je potrebné, aby sa každé ráno sprchovali v studenej vode. Kto má záujem o otužovanie a chce sa stať ľadovým medveďom musí „prežiť“ prvú zimu. Ak ho neprejde prvotné nadšenie, na začiatku ďalšej zimnej sezóny ho pokrstia za člena Ľadových Medveďov Bratislava.

„Normálny človek bez prípravy by po plávaní v studenej vode dostal zápal pľúc,“ povedal Cyril Paštinský, ktorý sa otužuje už viac ako 35 rokov. Otužilci sa stretávajú každú nedeľu. Plávať chodia do stojatých vôd, ale aj do riek ako sú Dunaj, Váh, či Morava. „Sú medzi nami vynikajúci plavci, traja zdolali kanál La Manche, ale aj Gibraltar,“ dodal Paštinský.

Ľadové medvede krstili nových členov, voda mala päť stupňov
Foto: SITA/Ján Slovák
Ľadové medvede krstili nových členov, voda mala päť stupňov
Foto: SITA/Ján Slovák

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia