Minister Kaliňák chystá veľký nákup protipovodňovej techniky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Kaliňák
Minister vnútra Robert Kaliňák (vpravo). Foto: SITA/MO SR/Ivan Kelement

BRATISLAVA 26. decembra (WEBNOVINY) – Minister vnútra Robert Kaliňák chystá veľký nákup protipovodňovej techniky. Strategický balíček protipovodňových prístrojov a nástrojov je v objeme asi 60 miliónov eur.

Projekt schválila Európska únia. „Po dlhých rokoch pôjde o obstaranie takej čerpadlovej kapacity, ktorá bude schopná reálne ovplyvniť výšku hladiny vody v niektorých zatopených oblastiach,“ vyjadril sa minister.

Čerpadlá začali súťažiť už tento rok. Súčasťou balíka sú okrem vysokovýkonných čerpadiel aj prenosné zábrany, protipovodňové balíčky pre obce, evakuačné autobusy či bagre. Obstarávať budú aj desiatky člnov. Dopĺňať chce Kaliňák tiež prvovýjazdové autá pre hasičov, ktoré majú výbavu aj k dopravným nehodám.

Rezort vnútra plánuje v roku 2015 dokončiť obmenu niektorých špecifických vozidiel. „Predovšetkým hovoríme o dopravnej polícii a známych nehodových vozidlách, niektoré majú najazdené aj 400-tisíc kilometrov,“ objasnil Kaliňák. Investovať chce ministerstvo aj do budov a zariadení, ktoré používajú občania pri kontakte so štátom.

Najmenej štyri investičné akcie čakajú rezort pri budovách, v ktorých majú sídliť klientske centrá reformy ESO. „V mestách Sobrance, Vranov nad Topľou, Martin a Bratislava budeme donútení robiť priamo nákup budov, čo bude stáť spolu 20 až 25 miliónov,“ prezradil šéf rezortu. Budúci rok čaká tiež políciu výmena pištolí. „Investičných zámerov je na budúci rok naozaj veľa,“ zhodnotil Kaliňák.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Kaliňák
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SR