NOVA mala turbulentný, ale nie zlý rok, myslí si Lipšic

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Daniel Lipšic
Nezaradený poslanec NR SR a predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 27. decembra (WEBNOVINY) – Končiaci sa rok pre hnutie NOVA bol podľa jeho predsedu Daniela Lipšica turbulentný, ale nebol až taký zlý.

„V eurovoľbách sme získali jeden mandát, pričom druhý mandát nám ušiel o 5000 hlasov. Sme jediná strana, ktorá neprešla parlamentnými voľbami, ale prešla eurovoľbami. To sa kedysi nepodarilo ani SaS. Z tohto pohľadu vnímam tieto voľby ako úspešné,“ povedal Lipšic v rozhovore pre agentúru SITA.

Rozchod s liberálmi

Dodal, že zisk takmer siedmich percent vo voľbách, v ktorých býva nízka účasť, bol fajn. V týchto voľbách totiž podľa neho chodia voliť len presvedčení voliči, čo preferuje osvedčené strany.

Lipšic sa v lete rozišiel s liberálmi, ktorí do hnutia vstúpili v roku 2013. „Spojenie v roku 2013 malo legitímny cieľ, ktorý tu stále je. Dohodnite sa a skúste sa na pravej strane spájať, nielen trieštiť. Spájanie však musí byť uveriteľné. Lenže toto spájanie uveriteľné pred voličmi nebolo,“ zdôraznil Lipšic.

Triezve hodnotenie komunáliek

Podľa neho to dokázali eurovoľby, keď sa Jana Žitňanská prekrúžkovala pred Jozefa Kollára. Na návrh Lipšica bola v lete zrušená v hnutí liberálna frakcia. Na jeseň potom liberáli na čele s poslancami NR SR Jurajom Miškovom, Martinom Chrenom, Jozefom Kollárom, Danielom Krajcerom a Jurajom Drobom, hnutie opustili.

Komunálne voľby pre NOVA hodnotí veľmi triezvo. „Získali sme v princípe rovnaký počet starostov a poslancov ako získala Sieť, o niečo menej ako SDKÚ-DS. OĽaNO a SaS získali výrazne menej. Mrzia ma však niektoré tesné prehry po dosť špinavej kampani,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel LipšicJana Žitňanská
Firmy a inštitúcie NOVA Nová väčšina