KDH je lídrom opozície, Smer je podľa Figeľa náročný súper

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jan figel
Predseda KDH Ján Figeľ Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 30. decembra (WEBNOVINY) – KDH podľa predsedu hnutia Jána Figeľa potvrdilo tento rok postavenie druhej najsilnejšej strany na Slovensku. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, preto končiaci sa rok hodnotí realisticky.

„Na jednej strane to bolo potvrdenie postavenia, ktoré je východiskom pre budúcnosť. Sme druhá strana po Smere v parlamentných, regionálnych, európskych aj komunálnych voľbách. To pred rokmi nebývalo. Urobíme všetko preto, aby toto východisko bolo základom pre alternatívu zmeny dnešného smerovania,“ vyhlásil s tým, že súťažiť proti presilovke monopolu moci Smeru v období spájania finančných skupín a médií a pri vzostupe antipolitiky je veľmi náročné.

Nominácia Hrušovského nebola chybou

Na druhej strane prezident Andrej Kiska je podľa neho pozitívna zmena po Ivanovi Gašparovičovi, ktorý opakovane porušoval ústavu. KDH v prezidentských voľbách neuspelo so svojim prezidentským kandidátom Pavlom Hrušovským.

Jeho nomináciu však Figeľ nevníma ako chybu. „Chybou by bolo nezúčastniť sa súťaže, alebo vzdať sa vopred. Nastavenie súčasných pomerov nie je jednoduché pre hnutie, ktoré má 25-ročnú históriu a ambíciu ponúkať, súťažiť a riešiť pomery,“ povedal.

Figel fico
Foto: SITA/AP Petr David Josek

Nechcú robiť povrchnú politiku

KDH nechce podľa neho len kritizovať, alebo robiť povrchnú politiku. „Roky tu prebieha vlna antipolitiky. Je odmietaním toho, čo bolo, bez reálnej bázy pre niečo lepšie, stabilné a udržateľné. Je tu vlna populizmu. Investovania do politiky ako projektu, teda kombinácie ekonomických, finančných a personálnych záujmov,“ zdôraznil.

Hnutie podľa neho postavilo skúseného kandidáta Pavla Hrušovského, ktorý najviac doplácal na najprv zdržanlivé, nakoniec spochybňujúce správanie sa SDKÚ-DS. „To bolo tak premenlivé, až skončilo pri štyroch kandidátoch, ktorých podporovali,“ dodal. Hrušovského podporovala okrem KDH aj strana Most-Híd a časť SDKÚ-DS. Jej viacerí predstavitelia však podporili aj Milana Kňažka, Radoslava Procházku či Andreja Kisku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaJán Figeľ
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieSMER-SD