Nemeckú minimálnu mzdu budú od januára vyplácať aj Slovákom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 30. decembra (WEBNOVINY) – Nemeckú minimálnu mzdu budú musieť od 1. januára 2015 vyplácať svojim zamestnancom aj slovenské firmy, ak ich vyšlú na výkon práce do Nemecka. Platí to aj v prípade, ak v Nemecku budú vykonávať iba časť svojej práce. Pôjde napríklad o pracovníkov v kamiónovej preprave i osobnej doprave. Informovalo o tom v pondelok Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v súvislosti s tým, že Nemecko určilo zákonom výšku minimálnej mzdy na 8,50 eura za hodinu od 1. januára 2015.

Napríklad, ak slovenská kamiónová firma bude vykonávať prepravu pre českého zákazníka, ale nakládka alebo vykládka tovaru sa uskutoční na území Nemecka, takýto pracovník musí poberať nemeckú minimálnu mzdu. Bude to platiť aj pre slovenských zamestnávateľov, ktorí pridelia svojich zamestnancov nemeckej firme, resp. akejkoľvek firme vykonávajúcej činnosť na území Nemecka, spravidla tzv. pracovné agentúry.

Firmám, ktoré nedodržia zákon hrozí vyradenie z tentrov

„Nemecké úrady budú preverovať vyplácanie minimálnej mzdy zahraničným pracovníkom aj v domovských krajinách ich zamestnávateľov. V prípade porušenia zákona hrozia firmám pokuty,“ upozornil rezort práce. Ak pokuta prekročí 2500 eur, budú takéto firmy vylúčené z verejných tendrov. Zodpovednosť za dodržiavanie zákona nemá len samotný zamestnávateľ, ale aj jeho obchodný partner v Nemecku.

Ministerstvo práce odporúča všetkým firmám, ktorých zamestnanci pôsobia, alebo môžu pôsobiť aj na území Nemecka, aby sa o aktuálnej výške minimálnej mzdy informovali u nemeckých zamestnávateľských, prípadne odborových zväzov. Ak ich sektorová kolektívna zmluva platí aj v roku 2015, môžu zatiaľ určovať nižšiu sumu ako 8,50 eura za hodinu.

Plnenie zákona bude kontrolovať nemecká colná správa

Dodržiavanie zákona o minimálnej mzde bude kontrolovať colná správa. Nemeckým colným úradníkom bude musieť zástupca zamestnávateľa na požiadanie predložiť pracovné zmluvy pracovníkov vykonávajúcich činnosť na území Nemecka, ako aj všetky doklady preukazujúce vyplatenie nemeckej minimálnej mzdy. Zahraniční, a teda i slovenskí, zamestnávatelia musia od 1. januára 2015 predložiť informáciu pred začatím výkonu prác svojich zamestnancov v Nemecku príslušnému úradu colnej správy.

Minimálna mzda platí pre celé územie Nemecka, pre všetky sektory a pre všetkých pracujúcich na území krajiny bez ohľadu na to, či sú zamestnancami nemeckej, alebo zahraničnej firmy. Podľa nemeckých úradov musia minimálnu mzdu poberať i zahraniční pracovníci, aj keď sa na území Nemecka nachádzajú iba dočasne.

Zákon o minimálnej mzde umožňuje vláde prijať nariadenie, ktorým sa v prípade niektorých sektorov stanoví postupný harmonogram zvyšovania minimálnej mzdy. Už uzavreté sektorové kolektívne zmluvy s dohodnutou minimálnou mzdou pod úrovňou 8,50 eura za hodinu zostávajú v platnosti, avšak najneskôr od 1. januára 2017 už musí aj táto minimálna mzda dosiahnuť celoštátnu úroveň. V tom čase bude pravdepodobne vyššia ako spomínaných 8,50 eura za hodinu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať