Pyrotechnika môže spôsobiť požiar, varujú hasiči

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pyrotechnika
Foto: ilustračné, SITA/Gabriel Kuchta

BRATISLAVA 31. decembra (WEBNOVINY) – Pred blížiacimi sa oslavami Nového roka upozorňujú hasiči na nebezpečenstvá zábavnej pyrotechniky. Počas posledných rokov zasahovali hasiči na Silvestra najčastejšie pri požiaroch smetných košov, ktoré vznikli po odpálení pyrotechniky priamo z kontajnera.

V niekoľkých prípadoch boli privolaní aj k požiarom zaparkovaných vozidiel, ktoré vznikli z pyrotechniky vyhadzovanej z balkónov a okien domov. „Za posledné tri roky zasahovali hasiči počas Silvestra v súvislosti s požiarmi spôsobenými zábavnou pyrotechnikou v priemere 30- až 40-krát,“ povedala Zuzana Farkasová z prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Ľudia by podľa hasičov nemali vykonávať akékoľvek neodborné zásahy v súvislosti s pyrotechnikou, nemali by zapaľovať zábavnú pyrotechniku priamo v ruke a tiež skúšať zapaľovať pyrotechniku, ktorá nevybuchla. Vyvarovať sa treba aj odpaľovaniu pyrotechniky v sklenených fľašiach a kontajneroch.

Ak pyrotechnika nevybuchla, podľa hasičov je potrebné poliať ju dostatočným množstvom vody. Hasiči tiež neodporúčajú pyrotechniku vyhadzovať z okien, balkónov a terás, pretože by mohol vzniknúť požiar bytu či zaparkovaných vozidiel.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia