V Malej Fatre pátrali po mužovi, noc strávil vonku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Horská záchranná služba
Foto: SITA/Horská záchranná služba

BRATISLAVA 29. decembra (WEBNOVINY) – Noc vonku v Malej Fatre strávil 26-ročný muž. Od nedele 28. decembra od večera po ňom pátrala Horská záchranná služba (HZS), agentúru SITA informovalo Operačné stredisko HZS. Horskú službu požiadali o pomoc jeho kamaráti.

Traja Slováci sa mali stretnúť pri poľovníckom zrube Turianska Voliarka. Keďže jeden z nich na dohodnuté miesto neprišiel a nevedeli sa s ním telefonicky spojiť, nechali mu v zrube odkaz a požiadali záchranárov o pomoc. Do terénu šlo muža hľadať 10 profesionálnych záchranárov HZS a 14 dobrovoľných vrátane troch psovodov.

Prehľadávali lokalitu Malého Kriváňa, všetky turistické chodníky i voľný terén. Prezídium PZ na základe žiadosti lokalizovalo mobilný telefón nezvestného, lokalizácia potvrdila, že sa nachádza v danej oblasti. O 4:00 pátranie ukončili, keďže sa im muža nepodarilo nájsť.

Od rána však pokračovali v hľadaní. Záchranári prehľadali oblasť Studenca, Chrapákov, doliny Bránica, Belské žľaby, Mojský grúň, oblasť chaty Vendovka a Meškalka. Krátko pred 11:00 sa im podarilo s 26-ročným mužom telefonicky spojiť. V nedeľu sa mu vybil telefón a dnes sa mu podarilo ho na chvíľu zapnúť. Pre nepriaznivé poveternostné podmienky bol nútený bivakovať v teréne a dnes dopoludnia sa mu podarilo prísť do Sučian.

Horská záchranná služba upozorňuje turistov, ktorí idú do hôr, aby túry prispôsobili počasiu a zvážili svoje schopnosti, možnosti a poznatky o danej oblasti. Do hôr treba ísť vždy s dobre nabitým telefónom, nie samostatne a ak už, treba informovať o svojom pohybe rodinných príslušníkov, kamarátov, chatára alebo tiež Horskú záchrannú

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie HZS Horská záchranná služba