V Bratislave husto snežilo, MHD mešká desať minút

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sneh komplikuje v Bratislave dopravu, MHD mešká aj 30 minút
V centre mesta meškajú spoje MHD približne 10 minút. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 30. decembra (WEBNOVINY) – Husté sneženie v utorok ráno v Bratislave dopravu nekomplikuje. Mestská hromadná doprava premáva vo všetkých, aj vo vyššie položených častiach Bratislavy a cesty sú prejazdné.

Ako agentúru SITA informovala Zuzana Vachová z Dopravného podniku Bratislava, MHD mešká päť až desať minút, aj to preto, že vodiči jazdia opatrne.

Obrazom: Prvý sneh v Bratislave, linky majú meškanie

Bratislavská radnica v utorok ráno pre husté sneženie nariadila celomestský posyp, vozidlá zimnej údržby i pracovníci sú v teréne od 08:00. Na miestach, kde napadlo viac snehu, je nariadené pluhovanie, informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Pracovníci zimnej údržby v Bratislave majú už štvrtý deň plné ruky práce s odhrabávaním snehu a posýpaním zamrznutých ciest. V hlavnom meste sneží od soboty 27. decembra a za ten čas sa už na údržbu ciest minulo viac ako 700 ton posypového materiálu. Agentúru SITA o tom za spoločnosť A.R.K. technické služby, ktorá má v Bratislave na starosti zimnú údržbu, informovala PR konzultantka Denisa Vološčuková.

Prvý sneh v Bratislave
Foto: SITA/Ján Slovák

V Petržalke sú cesty zjazdné

Z 50 ton posypového materiálu minula petržalská samospráva počas posledných troch dní už takmer polovicu. Ako pre agentúru SITA povedala tlačová tajomníčka Miestneho úradu Petržalka Michaela Platznerová, ďalší posypový materiál doplnia ešte dnes popoludní.

V teréne je deväť strojov, dve dispečerské vozidlá, tri obslužné vozidlá a takmer dvadsať zamestnancov, ktorí dočisťujú náročnejšie trasy manuálne. „Komunikácie sú momentálne zjazdné a chodníky odhrnuté. Na telefonickú linku zimnej služby, na ktorú sa Petržalčania môžu obrátiť celých 24 hodín, zavolalo doteraz len niekoľko Petržalčanov s prosbou o dodatočné očistenie komunikácie či chodníka,“ podotkla Platznerová. Všetky podnety vybavujú pracovníci v teréne priebežne v čo najkratšom čase. Súčasne udržiavajú už odhrnuté a očistené trasy v prejazdnom stave.

Petržalská samospráva zverejnila ucelenú mapu s vyznačením zodpovednosti za komunikácie a chodníky na území celej Petržalky. Obyvatelia sa tak môžu obrátiť adresne na zodpovedného správcu či organizáciu.

Obrazom: Deti s rodičmi si užívajú sánkovačku na bratislavskej Kolibe

Na údržbu ciest už minuli vyše 700 ton posypovej soli

Od soboty, keď začalo snežiť, spoločnosť vykonala v bratislavských uliciach päť celomestských posypov a pracovníci zasahovali aj v 35 menších rajónoch. Frekvencia zásahov zimnej pohotovosti vraj závisí od objednávky z dispečingu bratislavského magistrátu. Pracovníci s technikou musia do ulíc vyraziť do pol hodiny od pokynu dispečera, priblížia spoločnosť A.R.K. technické služby.

Firma sa v zime stará o komunikácie I. a II. triedy a nájazdy na štátne cesty v celkovej dĺžke 449 kilometrov. Udržiavajú aj námestia, verejné priestranstvá, chodníky, lávky a mosty. Starajú sa tiež o 249 zastávok MHD a 1228 priechodov pre chodcov. Navyše, úlohou pracovníkov technických služieb, bude upratať mesto po silvestrovských oslavách.

O údržbu ciest počas zimy sa v Bratislava stará 89 pracovníkov, k dispozícii majú 54 sypačov s pluhom a snehovú frézu. Na boj so snehovou nádielkou je pripravených 2500 ton posypovej soli a 50 ton solmagu. Na neodhrabané či nezjazdné cesty môžu obyvatelia cez zimu upozorniť radnicu na linke call centra – na telefónnom čísle 02/17100.

Sypače na cestách kraja sú v plnom nasadení

Sneženie v Bratislavskom kraji naštartovalo zimnú sezónu pre 36 mechanizmov na zimnú údržbu a pre 41 pracovníkov. Ako agentúru SITA informovala tlačová tajomníčka Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Veronika Beňadiková, pondelňajšie celodenné sneženie znamenalo posyp 1636 kilometrov ciest. Len v okrese Bratislava počas dňa spotrebovali 18 ton posypového materiálu.

„Na zimnú údržbu máme zatiaľ pripravených takmer 1300 ton posypového materiálu, ktorý budeme, samozrejme, podľa potreby dopĺňať. Dispečerské strediská máme v každom regióne, vieme teda na situáciu na cestách reagovať okamžite,“ povedal predseda BSK Pavol Frešo. Podľa Beňadikovej v noci zo soboty na nedeľu bolo len v okrese Pezinok posypaných 1176 km ciest.

Prvý sneh v Bratislave, linky majú meškanie
Foto: SITA/Ján Slovák

Nedeľné cesty v Bratislavskom kraji malo na starosti 16 strojov, ktoré spolu od nedeľného do pondelkového rána posypali 2497 kilometrov ciest takmer tristo tonami posypového materiálu. Najzasneženejšie cesty boli v okrese Pezinok, kde bolo do pondelkového rána posypaných viac ako 900 kilometrov komunikácií. V sobotu 27. decembra upravovalo cesty po večernom snežení až do rána 18 mechanizmov, ktoré len v okrese Senec spotrebovali 32 ton posypového materiálu na 274 kilometroch ciest. Najviac práce mali posýpače na cestách v okrese Senec, kde pluhovali takmer 1 000 km ciest.

Zimnú údržbu v kraji zabezpečuje správca ciest II. a III. triedy Regionálne cesty Bratislava, a.s. (RCB). Zabezpečujú posyp vozoviek, odstraňovanie snehu z vozovky, odstraňovanie cestných prekážok, službu a pohotovosť, zimné značenie a ochranu pred závejmi ako aj čistenie ciest po zimnej údržbe. RCB spravuje 511 km ciest II. a III. triedy a 130 mostov, ktoré sú vo vlastníctve BSK.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavol Frešo