Slovensko odkázalo Rusku, že NATO nie je hrozbou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nato slovensko
ilustračné foto Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 30. decembra (WEBNOVINY) – Severoatlantická aliancia ako obranná hodnotová organizácia nepredstavuje hrozbu pre žiadnu krajinu, reaguje slovenské ministerstvo zahraničných vecí na novú vojenskú doktrínu Ruska, ktorú minulý týždeň podpísal ruský prezident Vladimir Putin.

Ako najväčšiu vonkajšiu hrozbu dokument menuje rozširovanie Severoatlantickej aliancie a nestabilitu niektorých regiónov. „NATO je obranné zoskupenie krajín, ktoré zdieľajú rovnaké hodnoty a princípy. Základným princípom je vzájomná ochrana členov Aliancie pred vonkajšou agresiou,“ tvrdí hovorca rezortu diplomacie Peter Stano.

Ruský prezident novú vojenskú doktrínu podpísal po tom, ako ukrajinský parlament presvedčivou väčšinou odhlasoval zrušenie neutrálneho štatútu krajiny a podporil vládne úsilie vstúpiť do NATO. Podľa Ruska snaha Ukrajiny vstúpiť do NATO predstavuje vážnu hrozbu pre bezpečnosť v Európe a Aliancia chce takto vystupňovať konfrontáciu s Ruskom.

Slovenský rezort diplomacie v reakcii na rozhodnutie Ukrajiny tvrdí, že jeden z princípov demokratického sveta postaveného na hodnotách je, že krajiny majú právo suverénne rozhodovať o svojom smerovaní a o tom, do akých zoskupení chcú patriť. „Slovenská republika tento princíp rešpektuje,“ ukončil Stano.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SRNATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy