Mzdy atestovaných lekárov v januári stúpnu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lekár
Foto: www.google.plus.com

BRATISLAVA 3. januára (WEBNOVINY) – V roku 2015 sa zavŕši takzvaná druhá časť tretej tranže navyšovania platov lekárov pracujúcich v ústavných zdravotníckych zariadeniach.

Platy atestovaných lekárov sa od januára zvýšia na 2,3-násobok priemernej mzdy spred dvoch rokov. Lekár so špecializáciou tak v roku 2015 zarobí minimálne 22742 eur. Prvá časť tretej tranže bola naplnená na začiatku roka 2014, kedy platy atestovaných lekárov vzrástli na 2,1-násobok a neatestovaných na 1,25-násobok priemernej mzdy.

Navyšovaním by sa mal zastaviť odliv lekárov do zahraničia

Navyšovanie je obsiahnuté v zákone o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Lekárske odborové združenie (LOZ) sa na ňom ako aj na jeho rozložení na roky 2014 a 2015 dohodlo ešte začiatkom roka 2013 s vtedajšou ministerskou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou.

Predseda lekárskych odborárov Peter Visolajský si od zvyšovania miezd sľuboval zastavenie odlivu lekárov do zahraničia.

„Mzda lekára je len jednou z možností ako zabrániť odlivu lekárov zo Slovenska. Samozrejme patrí k najdôležitejším,“ konštatoval Visolajský po čase. Ako potvrdil, štatistiky nemá, ale všimol si, že na oddeleniach v nemocniciach pribudlo viac mladých lekárov.

Naplnenie požiadaviek je dôležité

Lekári si vyššie platy vydobyli ešte za vlády Ivety Radičovej v roku 2011. Prvé dve etapy boli uskutočnené v roku 2012. Lekárske mzdy vtedy stúpli od 1. januára 2012 na 1,05-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve spred dvoch rokov u neatestovaných lekárov a na 1,6-násobok u atestovaných. Platy lekárom rástli aj k júlu 2012, keď sa zdvihli na 1,2- respektíve 1,9-násobok priemernej mzdy.

Visolajský však podotýka, že mzdy boli len jednou z požiadaviek memoranda z roku 2011. „Transparentnejšie fungovanie nemocníc, povinnosť poisťovní platiť štátnym nemocniciam reálne náklady na liečbu pacientov, ani dodržiavanie Zákonníka práce vláda Ivety Radičovej ani vláda Roberta Fica nesplnila,“ uviedol Visolajský.

Za dôležité považuje všetky požiadavky, ich naplnenie je podľa neho ďalším predpokladom, aby lekári neodchádzali so Slovenska.

„Ak na ministerstve zdravotníctva ale i vo vláde a vo vedeniach nemocníc budú na všetko pozerať z pohľadu, čo je dobré pre pacienta, verím, že vtedy sa už nebudeme musieť báť, či lekári na Slovensku zostanú,“ dodal šéf lekárskych odborárov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter VisolajskýZuzana Zvolenská