Slovensku panuje zima, platia výstrahy pred vetrom aj snehom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Na cestách sa tvoria záveje
Pre husté sneženie a kalamitnú situáciu na severe Maďarska je hraničný priechod Rajka vo štvrtok uzavretý pre nákladné motorové vozidlá nad 7,5 t. Policajti usmerňujú na diaľnici D1 a D2 dopravu a nákladné motorové vozidlá nad 7,5 t odstavujú na najbližších odstavných plochách. Pre osobné motorové vozidlá a nákladné motorové vozidlá do 3,5 t dopravné obmedzenia pre prejazd cez hraničný priechod Rajka neplatia. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 3. januára (WEBNOVINY) – Počasie na Slovensku aj naďalej skúša vodičov na cestách, ale aj mimo nich.

Na víkend a aj začiatok nového pracovného týždňa platí hneď niekoľko výstrah, ktoré v sobotu vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Meteorológovia v sobotunapríklad varujú výstrahou najnižšieho prvého stupňa pred vetrom, ktorý zaduje na väčšine územia, pričom v nedeľu zosilnie a bude platiť výstraha druhého stupňa.

Vystraha
Foto: Shmu.sk

Meteorológovia však varujú aj pred snehovými zrážkami. Sneh môže napadnúť v nedeľu a v pondelok na severe stredného Slovenska.

Ako informuje SHMÚ na svojej internetovej stránke, výstraha platí pre sever Banskobystrického a Trenčianskeho kraja, pre okres Poprad v Prešovskom kraji a pre celý Žilinský kraj. Napadnúť môže dvadsať až tridsať centimetrov snehu. Výstraha platí od nedeľného rána od 3:00 do pondelka 12:00.

Vystraha
Foto: Shmu.sk

Vplyvom vetra sa však budú tvoriť aj snehové jazyky a záveje, čo skomplikuje dopravu na slovenských cestách. Na západnom a strednom Slovensku sa môžu tvoriť snehové jazyky a záveje práve v nedeľu. SHMÚ vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá platí od 3:00 do polnoci.

Vystraha
Foto: Shmu.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav