Nemecko je presvedčené, že eurozóna by odchod Grécka zvládla

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BERLÍN 4. januára (WEBNOVINY) – Nemecká vláda je presvedčená, že eurozóna bude schopná vyrovnať sa s odchodom Grécka, ak sa to ukáže ako nevyhnutnosť. Uviedol to vo svojom najnovšom vydaní nemecký týždenník Der Spiegel, ktorý citoval nemenované vládne zdroje.

Kancelárka Angela Merkelová aj minister financií Wolfgang Schäuble sú presvedčení, že eurozóna od obdobia kulminácie dlhovej krízy z roku 2012 implementovala dostatok reforiem, aby sa potenciálny odchod Grécka z eurozóny dal zvládnuť, napísal týždenník.

V Portugalsku a Írsku sa situácia napravila

Nebezpečenstvo šírenia problémov je obmedzené, pretože v Portugalsku a Írsku sa situácia napravila, citoval Der Spiegel jeden z vládnych zdrojov. Okrem toho Európsky mechanizmus pre stabilitu (ESM) je „účinným“ záchranným mechanizmom, ktorý je k dispozícii, dodal ďalší zdroj.

Navyše veľké banky by boli chránené bankovou úniou. Stále nie je jasné, ako by sa členská krajina eurozóny mohla vzdať spoločnej meny, ale zostať členom Európskej únie. Der Spiegel však citoval „vysokopostaveného menového odborníka“, ktorý uviedol, že právnici by to boli schopní ujasniť.

Odchod Grécka z eurozóny je nevyhnutný

Podľa článku týždenníka der Spiegel nemecká vláda považuje odchod Grécka z eurozóny za nevyhnutný, ak v gréckych voľbách 25. januára zvíťazí opozičná ľavicová strana Syriza.

Vo voľbách proti sebe budú stáť konzervatívna strana premiéra Antonisa Samarasa Nová demokracia, ktorá prijala nepopulárne škrty v rozpočte, proti strane Syriza, ktorá chce úsporné opatrenia zrušiť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováWolfgang Schäuble