Grécko chceme v eurozóne, jednoznačne kričí Nemecko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová hrozí Rusku následkami. Foto: SITA/AP

BERLÍN 5. januára (WEBNOVINY)- Pozícia nemeckej vlády v otázke budúcnosti Grécka ako člena eurozóny sa nemení. Berlín vždy presadzoval politiku udržania menovej únie bez straty ktoréhokoľvek jej člena, uviedol v pondelok vládny hovorca Steffen Seibert.

Od Grécka sa očakáva dodržanie podmienok

Nemecký týždenník Spiegel počas víkendu informoval, že vláda v Berlíne sa pripravuje na možnosť vystúpenia Grécka z menovej únie. Kancelárka Merkelová aj minister financií Wolfgang Schäuble sú údajne presvedčení, že eurozóna od obdobia kulminácie dlhovej krízy z roku 2012 implementovala dostatok reforiem, aby sa potenciálny odchod Grécka z eurozóny dal zvládnuť, napísal týždenník.

„Cieľom je stabilizovať eurozónu so všetkými jej členmi, vrátane Grécka,“ uviedol Seibert. „Na našom postoji sa nič nemení. Dúfam, že som sa vyjadril jasne,“ zdôraznil Merkelovej hovorca.

Nemecká vláda očakáva, že Grécko bude dodržiavať podmienky medzinárodného úverového programu aj po voľbách, ktoré sa uskutočnia 25. januára a mohli by znamenať zmenu vlády. V nedeľu to uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Prieskumy verejnej mienky favorizujú radikálnu ľavicovú stranu Syriza, ktorá odmieta úsporné opatrenia a chce ukončiť spoluprácu s medzinárodnými veriteľmi. Možnosť, že Atény jednostranne vystúpia z úverovej dohody s EÚ a Medzinárodným menovým fondom (MMF), vyvoláva obavy z návratu dlhovej krízy v eurozóne.

Eurozóna je v súčasnosti stabilnejšia

„Grécko v minulosti plnilo zmluvné podmienky. Vláda predpokladá, že krajina bude pokračovať v plnení zmluvných záväzkov smerom k trojke,“ povedala Merkelová. Trojku medzinárodných veriteľov Grécka tvorí Európska centrálna banka (ECB), Európska komisia (EK) a Medzinárodný menový fond (MMF). „Každá nová vláda musí dodržať záväzky zo zmlúv predchádzajúcej vlády,“ doplnila.

Podľa ministra hospodárstva Sigmara Gabriela chce nemecká vláda, aby Grécko zostalo v eurozóne s tým, že neexistujú žiadne možné plány, ktoré by počítali s opačnou situáciou. „Cieľom nemeckej vlády, EÚ a samotnej gréckej vlády je udržať Grécko v eurozóne,“ povedal Gabriel. „Neexistovali a neexistujú žiadne plány, ktoré by rátali s opačnou situáciou,“ doplnil minister s tým, že eurozóna je v súčasnosti stabilnejšia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováWolfgang Schäuble