Výberové konania na sudcov budú podľa nových pravidiel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sudy kladivko sudcovia justicia sudnictvo
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 6. januára (WEBNOVINY) – Na viacerých súdoch vrátane najvyššieho súdu, sa rozbiehajú výberové konania na miesta sudcov, pri ktorých už platia nové pravidlá. Najdiskutovanejšou zmenou je preverenie sudcovskej spôsobilosti Národným bezpečnostným úradom (NBÚ).

Podpísaný súhlas s preverením je jednou z podmienok účasti vo výberovom konaní. Zavedené pravidlá previerok sudcov ešte posúdi Ústavný súd SR, ktorý zatiaľ pozastavil preverovanie už vymenovaných sudcov.

Zaviedol sa inštitút justičného čakateľa

Ďalšou zmenou je nahrávanie ústnej časti výberových konaní. Zvukový záznam sa zverejní spolu so zápisnicou o priebehu výberového konania na stránke ministerstva spravodlivosti. Aj keď sa opäť zaviedol inštitút justičného čakateľa, nebude fungovať tak ako v minulosti, keď sa práve z týchto ľudí automaticky stávali sudcovia. Justiční čakatelia sa budú prihlasovať do výberových konaní na sudcov spolu so záujemcami z iných právnických povolaní.

NBÚ podľa zákona nebude robiť úspešným záujemcom z výberových konaní o sudcovský talár klasické bezpečnostné previerky. Úrad bude robiť podklady pre Súdnu radu SR.

Podľa znenia zákona bude NBÚ zisťovať spolu s príslušnými štátnymi orgánmi to, či uchádzač o funkciu sudcu nie je pod preukázateľným nátlakom v dôsledku finančnej situácie, nie je preukázateľne závislý od konzumácie alkoholu alebo od iných návykových látok, neprijíma neoprávnené platby, dary alebo iné výhody, alebo nezneužíva postavenie a funkciu na získavanie neoprávnených požitkov.

Sudca sudy kladivko
Foto: ilustračné, Shutterstock

Prezident nemôže byť detektívom

Zisťovať bude aj to, či nedisponuje majetkom, ktorého hodnota je neprimeraná priznaným príjmom a ktorého legálnosť pôvodu nie je schopný alebo ochotný preukázať. Bezpečnostný úrad preverí aj či kandidát na sudcu nemá obchodné, majetkové alebo finančné vzťahy s osobami z prostredia organizovaného zločinu alebo či sa nespráva korupčne.

Súdna rada na základe predložených dokumentov a na základe výsledkov výberového konania komplexne posúdi uchádzačov a rozhodne o ich predložení prezidentovi. Hlava štátu na základe ústavy vymenováva kandidátov za sudcov.

Prezident Andrej Kiska od nástupu do funkcie niekoľkokrát apeloval na čo najtransparentnejší výber sudcov. Uviedol, že hlava štátu, ktorá menuje sudcov, je na konci celého výberového procesu a nemôže byť detektívom, ktorý bude všetko sledovať a kontrolovať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej Kiska