Bratislavské letisko sľubuje nové destinácie, láka dopravcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Letisko Bratislava
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 5. januára (WEBNOVINY) – Výzvou pre letisko v Bratislave na rok 2015 bude aj naďalej pokračovať v snahe o pritiahnutie nových leteckých dopravcov. „Vzhľadom na súčasné rokovania sa to javí ako vysoko pravdepodobné,“ tvrdí generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a.s. Ivan Trhlík.

Možno teda očakávať, že z hlavného mesta SR sa v tomto roku bude lietať do ďalších nových destinácií. Okrem už avizovaných nových spojení by mala pribudnúť napríklad linka nemeckých aerolínií Eurowings do Kolína nad Rýnom, či do Ruska na Sibíri.

Prísna finančná disciplína sa musí dodržiavať aj naďalej

Spoločnosť flydubai zo Spojených arabských emirátov už v decembri začala prevádzkovať pravidelnú linku z Bratislavy do Dubaja. Írsky Ryanair avizoval, že tu v marci 2015 otvorí svoju základňu s dvomi lietadlami a v letnom letovom poriadku, ktorý bude platiť od marca do októbra, začne po novom lietať aj do Madridu a Atén. Rakúska spoločnosť Niki, dcéra nemeckého Air Berlin, zas bude z Bratislavy od apríla lietať do Bruselu, Palmy de Mallorca a krátke spojenie do Viedne bude zabezpečovať najmä na prestup na svoje linky z Viedne.

„Súčasná ekonomická situácia vzhľadom na pomerne výrazné úverové zadlženie našej spoločnosti z dôvodu zabezpečenia financovania stavby nového terminálu aj naďalej núti letiskovú spoločnosť dodržiavať veľmi prísnu finančnú disciplínu na všetkých úrovniach riadenia spoločnosti aj v roku 2015,“ uviedol Trhlík o ekonomických vyhliadkach letiska v tomto roku. Nekonkretizoval ani očakávaný hospodársky výsledok v roku 2014.

Počíta sa aj so stratami

Letisko v Bratislave dosiahlo v roku 2013 celkovo stratu 7,2 milióna eur a znížilo ju medziročne o 6,2 milióna eur, resp. o 46,3 percent. Prevádzkový zisk v objeme 6,5 milióna eur zvýšilo o 60 percent. Podľa prehľadu hospodárenia podnikov štátnej správy letisko plánovalo v roku 2014 stratu predbežne 8,2 milióna eur a v roku 2015 by mala strata dosiahnuť približne 8,4 milióna eur.

Počet cestujúcich na bratislavskom letisku v roku 2014 by sa mal podľa očakávania spoločnosti ešte znížiť o 3 percentá, resp. o 40-tisíc. Letisko v roku 2013 vybavilo 1,37 milióna cestujúcich. V tomto roku by sa ich počet vďaka novým linkám mal medziročne zvýšiť o štyristotisíc.

Spoločnosť Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a. s. je zapísaná v Obchodnom registri SR od mája 2004, disponuje základným imaním vo výške 292,43 mil. eur. História letiska siaha do roku 1946. Spoločnosť je v úplnom vlastníctve štátu, pričom Fond národného majetku SR spravuje 50,30 % akcií a Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR 49,70 % akcií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Letisko M. R. Štefánika