Obrazom: Po kultúre chcú byť Košice aj mestom športu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Košický trojkráľový beh sa konal po druhýkrát
Bežci počas Košického trojkráľového behu. Košice, 6. január 2015. Foto: SITA/Tibor Zmak

KOŠICE 6. januára (WEBNOVINY) – Mesto Košice kandiduje na zisk prestížneho titulu – Európske mesto športu (EMŠ) 2016. Úvodným podujatím bol 2. ročník populárneho Košického trojkráľového behu. Odštartoval dnes o 15:00 pri súsoší Immaculata na košickej Hlavnej ulici.

Ako informovala hovorkyňa Košíc Linda Šnajdárová, na beh sa prihlásila s celou rodinou aj viceprimátorka Renáta Lenártová – predsedníčka prípravného tímu projektu EMŠ 2016. Nechýbal ani nový minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Obrazom: Košický trojkráľový beh

Nové podujatia organizovať nebudú

„Nevyhnutné podmienky potrebné na kandidatúru Košíc o titul Európske mesto športu 2016 sú už splnené. Do sídla Európskej únie v Bruseli bola pre riadiaci orgán ACES Europe, ktorý sa zaoberá športom v celoeurópskom meradle, odoslaná prihláška a upútavka obsahujúca športové aktivity, ktorými sa mesto Košice môže už dnes prezentovať a sú jeho vizitkou v oblasti rekreačného športu. Ale i podujatia, organizované a prístupné pre Košičanov všetkých vekových kategórií,“ informovala Šnajdárová.

Cieľom projektu Európske mesto športu 2016, ani zámerom jeho prípravného tímu nie je organizovanie ďalších nových podujatí. Predovšetkým ide o to, aby mesto Košice v roku kandidatúry (2015) dokázalo, že jestvujúce podujatia nie sú jednorazové, teda na „jedno použitie“, ale že už majú svoju tradíciu i pravidelných účastníkov.

Chcú rozhýbať Košičanov

„Mesto chce aj takto naplniť svoj dlhodobo pretrvávajúci zámer rozhýbať Košičanov už existujúcimi podujatiami. Pritiahnuť ich na ne, a tým dať týmto aktivitám pridanú hodnotu ich ďalšou organizačnou profesionalizáciou, širším reklamným a propagačným pôsobením, sprístupnením ďalším vekovým kategóriám, výberom nových miest konania, aj opakovanými časovými intervalmi,“ povedala viceprimátorka Renáta Lenártová.

Nezanedbateľnou aspektom je i ďalší cieľ – podnietiť nových organizátorov, jednotlivcov i kolektívy výberom nových podujatí, ich atraktivitou a sprístupnením tým vekovým kategóriám, ktorým sa šport a športovanie mimovoľne vzďaľuje, od najmladších až po seniorov.

Spoja sa pre spoločný cieľ

Košickí seniori už išli príkladom a prihlásili sa k myšlienke kandidatúry Košíc na titul EMŠ 2016 účasťou na svojej prvej Športovej olympiáde v októbri 2014. Zároveň dokázali, že začať so športom a dať sa do pohybu sa dá i na „staré kolená“.

Onedlho sa stretnú organizátori košických športových podujatí, zástupcovia rôznych športových odvetví, firiem organizujúcich svoje športové akcie, ako aj organizátori športových aktivít na školských úrovniach. Individuálnymi vkladmi do projektu kandidatúry mesta Košice v roku 2015 na titul EMŠ 2016, vyjadria nielen svoj športový vzťah, ale i podporu tejto zmysluplnej prezentácii mesta.

„Tak ako sa v roku vrcholiacich kultúrnych aktivít mesta Košice ako Európskeho hlavného mesta kultúry 2013 všetci spojili pre tento cieľ, taká je teraz snaha urobiť to isté, ba aj viac pre to, aby Košice získali titul Európske mesto športu 2016,“ povedala Šnajdárová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Viliam Čislák