Vysoké školy začali nový rok v provizóriu, čakajú ich zmeny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 10. januára (WEBNOVINY) – Verejné vysoké školy začali nový rok opäť v rozpočtovom provizóriu. Ako pre agentúru SITA povedal predseda Rady vysokých škôl SR Viktor Smieško, ministerstvo školstva vysokým školám do konca roka 2014 nezaslalo metodiku rozpisu dotácií zo štátneho rozpočtu na verejné vysoké školy a rektori už podpisovali dotačné zmluvy na jeden mesiac. Na január tak dostanú menej ako jednu dvanástinu z vlaňajšieho rozpočtu.

V metodike rozpisu peňazí je niekoľko zmien

Ministerstvo školstva predložilo návrh metodiky rozpisu finančných prostriedkov pre vysoké školy reprezentáciám vysokých škôl v pondelok 5. januára. Vysoké školy sa k nemu teraz majú vyjadriť do 18. januára. Hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová povedala, že v porovnaní s rokom 2014 nastáva pre rok 2015 v metodike rozpisu peňazí niekoľko zmien.

„S ohľadom na zavedenie nových kategórií publikačnej činnosti – články v časopisoch vedených v databázach Web of Science/Scopus, sa upravujú váhy jednotlivých skupín publikačnej činnosti a niektoré kategórie sa súčasne preraďujú do inej skupiny. V rámci finančných prostriedkov rozpisovaných podľa akademickej mobility študentov sa zohľadňuje počet študentov vyslaných či prijatých na akademickú mobilitu podľa centrálneho registra študentov a mobilita sa delí na krátkodobú do 60 dní a dlhodobú,“ hovorí Dupaľová Ksenzsighová.

Zmeny sú aj v dotáciách na výskumnú, či umeleckú činnosť

Ako dodala, v rámci dotácie na špecifiká sa tiež zavádza osobitný príspevok na študentov so špecifickou potrebou s ohľadom na druh špecifickej potreby. Upravujú sa aj ukazovatele v rámci dotácie na výskumnú, vývojovú alebo umeleckú činnosť.

„Výskumné granty zo štátneho rozpočtu a iných domácich zdrojov sa nahrádzajú príjmami za výskumnú činnosť od subjektov verejnej správy a peniaze získané na výskumné projekty v rámci podnikateľskej činnosti vysokej školy sa nahrádzajú príjmami za výskumnú činnosť od iných subjektov ako sú subjekty verejnej správy na základe súťaže. Súčasne sa znižuje váha zahraničných výskumných grantov. Vplyv valorizácie je riešený osobitne prostredníctvom zvlášť vyčlenených prostriedkov na základe výsledkov kolektívneho vyjednávania,“ informovala Dupaľová Ksenzsighová.

Vysoké školy začali podľa Smieška v rozpočtovom provizóriu aj v roku 2014, keď dostali metodiku k dispozícii až v marci. Počas tohto času tým pádom nemohli nič plánovať, problematické je napríklad prijímanie nových zamestnancov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR