Glváč odcestoval do USA, stretne sa s Chuckom Hagelom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Chuck Hagel
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 7. januára (WEBNOVINY) – Na oficiálnu návštevu Spojených štátov amerických dnes odcestoval minister obrany Martin Glváč a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim. Vo Washingtone čaká Martina Glváča stretnutie s americkým ministrom obrany Chuckom Hagelom.

Spolupráca s USA prispela k modernizácii ozbrojených síl

„Spojené štáty sú pre nás strategickým partnerom. Naša doterajšia vojenská spolupráca významne prispela aj k modernizácii ozbrojených síl. Ako príklad môžem uviesť obrnené vozidlá či rádiokomunikačné prostriedky a ďalšiu techniku v hodnote viac ako 20 miliónov dolárov. Túto podporu môžeme považovať za historický úspech našej bilaterálnej spolupráce,“ uviedol Glváč.

Okrem amerického ministra obrany sa Glváč stretne aj s riaditeľom Agentúry pre obrannú bezpečnostnú spoluprácu Josephom Rixeym, ďalej s guvernérom štátu Indiana Mikom Pencom či náčelníkom Národnej gardy štátu Indiana Martinom R. Umbargerom.

Výcvikové centrá Národnej gardy Indiana využívajú aj naši vojaci

Podľa Milana Maxima je spolupráca s Národnou gardou Indiana na výbornej úrovni a trvá už vyše 20 rokov. „V súčasnosti spolupracujeme najmä v oblasti spoločného výcviku. Vlani v októbri boli príslušníci národnej gardy taktiež súčasťou veľkého medzinárodného cvičenia Ground Pepper, ktoré sa konalo na Lešti,“ povedal Maxim.

Národná garda má približne 15-tisíc príslušníkov pozemných síl a letectva a takmer 600 civilných zamestnancov. Výcvikové centrá gardy Muscatatuck Urbain Training Center a Camp Atterbury Joint Maneuver Training Center využívajú aj naši vojaci.

Agentúru SITA informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Chuck HagelMartin GlváčMilan Maxim
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SR