Zákon o odpadoch je paškvil, tvrdí Muránsky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Odpad kôš
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 8. januára (WEBNOVINY) – Pripravený návrh zákona o odpadoch z dielne ministerstva životného prostredia je podľa poslanca NR SR Petra Muránskeho (KDH) paškvil a znehodnotenie celej filozofie politiky v odpadovom hospodárstve, ktorá bola vytvorená v roku 2001.

Ako povedal dnes na tlačovej besede, tento zákon, ktorým sa bude parlament zaoberať na januárovej schôdzi, bude znamenať koniec recyklačného priemyslu a separácie odpadov. „Ak sme separovali na 20 až 30 percent, nebudeme v budúcnosti separovať vôbec, lebo to nebude mať kto zaplatiť,“ konštatoval Muránsky. Navrhne tento zákon neschváliť, pretože je nesprávny už vo svojej filozofii.

Podľa Muránskeho odpadové hospodárstvo nefunguje

Koncepcia navrhovaného zákona je postavená podľa Muránskeho na tom, že rozšírenou zodpovednosťou výrobcov a dovozcov sa oni sami budú starať o odpadové hospodárstvo, pričom štát, obec a občan stratia zodpovednosť za tento odpad. „Opak je pravdou, štát a obec budú naďalej zodpovední, ale nebude to mať kto zaplatiť,“ vyhlásil.

Podľa Muránskeho je veľká ilúzia, že triedenie odpadu dobrovoľne zaplatia výrobcovia a dovozcovia prostredníctvom povinných kolektívnych organizácií, ktoré si majú založiť a autorizovať, ako to predpokladá návrh ministerstva. Podľa neho totiž už dnes pôsobili kolektívne organizácie, ktoré pôsobili v oblasti odpadov z obalov. V oblasti elektrospotrebičov tiež pôsobili takéto organizácie a neakumulovali žiadne zdroje. „Nefunguje to. Celé odpadové hospodárstvo je hlboko podfinancované,“ povedal Muránsky.

Poslanec upozornil, že zákon predpokladá, že sa podfinancujú aj ďalšie druhy odpadu, pretože sa má zrušiť Recyklačný fond. „Nikto nebude platiť. Nikto nebude akumulovať zdroje. Samo sa má všetko financovať. Je to ilúzia. Ak si niekto myslí, že výrobca televízora sa bude oň starať aj o desať rokov od predaja, keď ho vyhodím, tak je na veľkom omyle. Možno ten výrobca, alebo dovozca ani nebude existovať,“ zdôraznil Muránsky. Predložený zákon bude preto viesť podľa neho k znefunkčneniu odpadového hospodárstva na Slovensku.

Bez Recyklačného fondu by nebolo podľa Muránskeho triedenie odpadov a recyklačný priemysel. „Transparentnejší systém ako Recyklačný fond neexistuje,“ vyhlásil. Sú v ňom totiž zástupcovia štátu, priemyslu, ZMOS. Podľa návrhu autorizovať kolektívne systémy bude jeden človek. Tie sa majú správať ako trhové subjekty. Podľa Muránskeho by sa mal platiť za každý prúd odpadov stanovený poplatok. Z tohto poplatku by boli preplácané náklady na zber, prepravu a spracovanie odpadu.

Zákon nerieši ani reštrikciu a ani výchovu

Vláda pripravila podľa ďalšieho poslanca NR SR za KDH Mariána Radošovského zákon pod tlakom nesplnenia aproximačných nariadení a zle. „Neodstránila pripomienky Bruselu, ZMOS-u a ďalších inštitúcií,“ upozornil. Základným problémom Slovenska je podľa neho chýbajúca koncepcia nakladania s odpadmi. Tá však môže byť prijatá po širokom konsenze. Upozornil, že naďalej je uprednostňované spaľovanie pred separovaním. „To je zlá cesta. Všade sa dôsledne separuje,“ zdôraznil. Zákon nerieši ani reštrikciu a ani výchovu.

Za problém tiež Radošovský považuje, že ak už kdesi fungovalo triedenie, na ďalšie triedenie neboli peniaze a preto takýto odpad končí na skládkach komunálneho odpadu. Vzniknú z toho podľa neho ekologické problémy. Upozornil, že to nezostane bez povšimnutia Európskej únie. Doseparovanie odpadu, ktoré umožňuje ďalšiu recykláciu, označil Radošovský za najväčší problém. „Je nedopovedané riešenie medzi obcami a firmami, ktoré to majú robiť. Na Slovensku by malo byť desať až pätnásť miest na dotriedenie odpadu,“ myslí si poslanec.

Zákon má priniesť zrušenie Recyklačného fondu

Návrh nového zákona o odpadoch, ktorý v decembri schválila vláda, zavádza tzv. rozšírenú zodpovednosť výrobcov a dovozcov za výrobok od jeho výroby až po jeho spracovanie ako odpadu. Znamená to, že výrobcovia budú zodpovedať za recykláciu a spracovanie vlastných výrobkov. Platí to napríklad pre výrobcov alebo dovozcov elektrozariadení, vozidiel, pneumatík, akumulátorov, ale aj papiera, plastov alebo skla.

O vytriedený odpad sa majú postarať novovytvorené organizácie zodpovednosti výrobcov. Obce budú po uzavretí dohody s organizáciami povinné platiť len za vývoz zmiešaného komunálneho odpadu, čo by ich podľa ministra životného prostredia Petra Žigu malo motivovať k dôslednému triedeniu odpadu. Momentálne totiž až 74 percent komunálneho odpadu na Slovensku končí na skládkach.

Zákon má priniesť tiež zrušenie Recyklačného fondu. Funkcie fondu prejdú na výrobcov a na štát. Takisto sa sprísni systém výkupu kovov od fyzických osôb. Zberniam pribudne povinnosť uskladniť kovy na sedem dní na tzv. monitorovacom priestore, ktorý je sledovaný kamerovým systémom. Taktiež budú zberne využívať len váhy s platným certifikátom o ich ciachovaní.

Vyplácanie osôb, ktoré kov do zberne prinesú, bude fungovať len formou prevodu na bankový účet alebo pomocou peňažného poukazu, nie v hotovosti. Nový zákon má tiež účinnejšie bojovať proti čiernym skládkam. Tých je podľa ministerstva oficiálne na Slovensku približne 2 500, neoficiálne však až 7 000.

Ak zákon schváli parlament, účinnosť nadobudne 1. januára 2016.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia