Poštové schránky Slovákov zapĺňajú informácie o referende

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Aliancia za rodinu odovzdala prezidentovi petíciu o gejoch
Záhrada Prezidentského paláca pred začiatkom TB Aliancie za rodinu na tému: odovzdanie petície so 400-tisíc podpismi za vypísanie referenda o ochrane rodiny. Bratislava, 27. august 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 8. januára (WEBNOVINY) – Občania SR dostávajú v týchto dňoch oznámenia o čase a mieste konania referenda. Informácie o referende by im mali obce doručiť do utorka 13. januára.

Referendum o ochrane rodiny za približne 6,3 milióna eur sa bude konať 7. februára. Uskutoční sa na základe petície Aliancie za rodinu. Tí, čo prídu k referendovým urnám, budú môcť odpovedať na tri otázky: „1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou? 2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova? 3. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?“

Hlasovať možno aj mimo miesta trvalého bydliska

Právo hlasovať v referende má každý občan SR, ktorý najneskôr v deň konania referenda, teda 7. februára dovŕšil 18 rokov a má trvalý pobyt na území Slovenska. Hlasovať môžu aj občania SR, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku. V deň referenda však musia prísť hlasovať do ľubovoľnej referendovej miestnosti na Slovensku. Slováci žijúci trvalo v zahraničí sa okrskovej referendovej komisii musia preukázať cestovným dokladom.

V referende sa dá hlasovať aj mimo miesta trvalého bydliska. Potrebný je na to hlasovací preukaz. Požiadať oň možno obec svojho trvalého pobytu najneskôr 5. februára v úradných hodinách obce. V referende nemôžu hlasovať tí, ktorým z dôvodu ochrany zdravia ľudí zákonom obmedzili osobnú slobodu, tiež väznení páchatelia obzvlášť závažných zločinov a ľudia zbavení spôsobilosti na právne úkony.

Komisie zasadnú do polovice januára

Hlasovať vo februárovom referende o rodine môže približne 4,4 milióna oprávnených voličov v 4 943 okrskoch, agentúru SITA o tom vo štvrtok informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová.

Z rozhodnutia prezidenta Andreja Kisku o vyhlásení referenda vyplýva, že Ústredná komisia pre referendum Slovenskej republiky, obvodné komisie a okrskové komisie sa vytvoria do 7. januára a po prvý raz zasadnú do 14. januára.

Do komisií mohli svojich zástupcov navrhnúť politické strany a hnutia zastúpené v národnej rade a tiež referendový petičný výbor, ktorého návrh prezident prijal. V komisiách všetkých troch stupňov tak budú sedieť zástupcovia strán Smer-SD, KDH, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Most-Híd, SDKÚ-DS, SaS a tiež zástupcovia Aliancie za rodinu.

Ústredná komisia pre referendum SR podľa Chmelovej po prvý raz zasadne v pondelok 12. januára. Jej prvé rokovanie zvolal podľa zákona minister vnútra.

Referendum bude stáť vyše šesť miliónov

Referendum so štyrmi otázkami žiadala vypísať Aliancia za rodinu, jej petíciu podpísalo približne 400-tisíc ľudí. Prezident Kiska vyhlásil referendum o ochrane rodiny na 7. februára. Urobil tak vlani 27. novembra po tom, ako o ústavnosti referenda rozhodol Ústavný súd SR.

Podľa ústavného súdu sú v súlade s ústavou tri uvedené otázky. Podľa ústavného súdu nie je v súlade s ústavou otázka: „Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom – najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča?“

Referendum o ochrane rodiny bude štát stáť zhruba 6,3 milióna eur. Ministerstvo vnútra vyjde usporiadanie plebiscitu na približne 5,1 milióna eur a Štatistický úrad na asi 1,2 milióna eur. Vyplýva to z návrhu organizačno-technického zabezpečenia referenda, ktorý 10. decembra schválila vláda.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Aliancia za rodinu