Parížsky útok je mementom aj pre Slovákov, uctili si obete

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Parížsky útok je mementom aj pre Slovákov, uctili si obete
Pri útoku na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo zahynulo až dvanásť novinárov. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 8. januára (WEBNOVINY) – Útok na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo, pri ktorom v stredu 7. januára zomrelo 12 ľudí, je mementom i pre Slovensko, najmä v tomto období. Pre agentúru SITA to uviedla Alena Krempaská z Inštitútu ľudských práv (IĽP).

Obrazom: Pamiatka obetí parížskeho útoku

„Ako ďaleko majú výroky niektorých politických a náboženských predstaviteľov o topení mlynským kameňom a sekundárnych gejoch horších ako vrahovia od výrokov fanatikov stojacich za al-Kaidou? A ako ďaleko je od slov ku skutkom proti tým, čo sú iného názoru, náboženského presvedčenia alebo chcú žiť po svojom,“ pýta sa.

Francúzske veľvyslanectvo na Slovensku vo štvrtok poobede sprístupnilo kondolenčnú knihu v galérii Francúzskeho inštitútu v Bratislave.

Ako agentúru SITA informoval tlačový atašé Didier Rogasik, k dispozícií je aj on-line kondolenčná kniha na facebookovej stránke veľvyslanectva. Ľudia môžu odkazy písať pod sloganom „Nous sommes Charlie Hebdo“.

Obete si uctili aj na Slovensku

V súvislosti s útokom v centre Paríža sa v stredu v Bratislave pred budovou Veľvyslanectva Francúzskej republiky na Slovensku uskutočnilo pokojné zhromaždenie na pamiatku obetí útoku v Paríži proti náboženskému fanatizmu.

O 18:00 sa na Hlavnom námestí zhromaždilo približne 40 ľudí, prišli zapáliť sviečky. Ďalšie sviečky, kvety či odkazy pribúdali počas celého večera a pred bránou ambasády sa nachádzajú stále. Neformálnu spomienku zorganizoval práve Inštitút ľudských práv.

Obrazom: V Paríži sa opäť strieľalo, pri mešite vybuchla nálož

Ľuďom pred ambasádou sa prišiel za podporu osobne poďakovať francúzsky veľvyslanec na Slovensku Didier Lopinot. „Vyjadril som mu ľútosť nad tragédiou a uistil ho, že hodnoty slobody a ľudských práv, za ktoré jeho spoluobčania položili životy, budeme brániť aj naďalej,“ uviedol Peter Weisenbacher z inštitútu.

Na zhromaždení sa však hovorilo tiež o náboženskom fundamentalizme na Slovensku. „To, čo sa stalo, je taká hrôza, že buď môže viesť k úplnému ošiaľu, ako nastal po 11. septembri 2001 a xenofóbni populisti budú mať v EU žatvu, alebo k vytriezveniu a uvedomíme si všetci, kam vedie náboženský fanatizmus akéhokoľvek náboženstva,“ povedal Weisenbacher v príhovore prítomným.

Podobné pietne podujatia sa uskutočnili vo väčšine veľkých miest v Európe, v Paríži sa na protest proti streľbe v redakcii Charlie Hebdo zišli desaťtisíce ľudí.

Najmladší útočník sa vzdal polícii

Trojica mužov napadla v stredu 7. januára doobeda redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo v centre Paríža. Zabili najmenej 12 ľudí a jedenásť ďalších zranili, z toho štyroch kriticky. Medzi mŕtvymi sú aj dvaja policajti a šéfredaktor Stephane Charbonnier. Muži boli ozbrojení automatickými zbraňami typu Kalašnikov a podľa svedkov počas útoku kričali, že pomstili proroka Mohameda i tradičné „Alah je veľký“.

Najmladší z troch útočníkov sa v noci zo stredy na štvrtok vzdal polícii, po ďalších dvoch naďalej intenzívne pátrajú. V rukách polície skončil 18-ročný Hamyd Mourad, keď zistil, že jeho meno koluje po sociálnych sieťach. Mourad prišiel na policajnú stanicu v meste Charleville-Mézires, asi 230 kilometrov od Paríža pri belgických hraniciach.

Obrazom: Ozbrojenci zabili v redakcii francúzskeho časopisu 12 ľudí

Starších páchateľov identifikovali ako 34- a 32-ročných bratov Saida a Cherifa Kouachiových. Totožnosť jedného z nich zistili z preukazu totožnosti zanechanom v aute, v ktorom po streľbe ušli z miesta činu. Cherif Kouachi už strávil v roku 2005 vo väzení 18 mesiacov za členstvo v teroristickej bunke. Polícia upozorňuje, že obaja hľadaní sú ozbrojení a nebezpeční.

Charlie Hebdo v minulosti zverejnil viacero vtipov a karikatúr islamistických vodcov, ako aj proroka Mohameda. V novembri 2011 sa už pre obrázok proroka stal terčom útoku zápalnými fľašami. Naposledy sa na konte magazínu na sieti Twitter a Facebook objavila karikatúra vodcu organizácie Islamský štát Abú Bakra al-Bagdádího.

Dôležitá je solidarita novinárov

Po šokujúcom stredajšom teroristickom útoku na satirický časopis Charlie Hebdo v centre Paríža je dôležitá solidarita novinárov a médií, súdržnosť a odsúdenie takýchto činov s účelom zastrašovania a pomsty. V reakcii na bezprecedentný útok na slobodu a ľudské práva to tvrdí Slovenský výbor Medzinárodného tlačového inštitútu (International Press Institute, IPI).

Útok na redakciu časopisu Charlie Hebdo v Paríži nemožno pomenovať „inak ako terorizmus a viacnásobná vražda novinárov a karikaturistov“, uvádza sa ďalej v reakcii IPI Slovensko, ktorú agentúre SITA poskytol predseda Správnej rady IPI Slovensko Pavol Múdry.

Ako zdôrazňuje IPI Slovensko, „aj vládni činitelia v demokratických krajinách by si práve v takýchto situáciách mali uvedomiť, akú dôležitú úlohu majú média v demokratickej spoločnosti. Akékoľvek spochybňovanie úlohy médií a bezdôvodné, politicky motivované útoky na novinárov a médiá len podporujú a provokujú násilníkov a teroristov k činom, aký sa stal v Paríži“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alena KrempaskáPavol MúdryPeter Weisenbacher
Firmy a inštitúcie Charlie Hebdo