KDH navrhuje skúmať dopad zákonov na manželstvo a rodinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Figel
Predseda KDH Ján Figeľ Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 10. januára (WEBNOVINY) – Pri každom zákone, ktorý bude predložený do parlamentu, by sa mal po novom skúmať aj jeho dopad na manželstvo, rodinu a rodinné prostredie. V novele rokovacieho poriadku to navrhujú poslanci za KDH.

„Takouto úpravou dôjde k zvýšeniu ochrany manželstva a rodiny v súlade s ústavou, so základnými zásadami zákona o rodine a s cieľmi stanovenými ústavodarcom,“ uviedol predseda KDH Ján Figeľ. Kresťanskí demokrati predkladajú novelu ako logickú nadväznosť na minuloročnú zmenu ústavy, ktorá posilnila ochranu a podporu manželstva.

V súčasnosti podľa zákona o rokovacom poriadku parlamentu musí predkladateľ legislatívy povinne skúmať pri predkladaných návrhoch jej vplyvy na verejné financie, na podnikateľské a životné prostredie, na obyvateľov a zamestnanosť.

„V súlade s novým znením ústavy navrhujeme doplniť do Doložky o posúdení vplyvov aj tzv. rodinné hľadisko. To znamená, že každý návrh novej legislatívy by mal obsahovať aj vyhodnotenie jej vplyvu na manželstvo, rodinu a rodinné prostredie,“ vysvetlil spolupredkladateľ návrhu Figeľ.

Pre Kresťanskodemokratické hnutie predstavuje rodina spolu s prácou a so spravodlivosťou trojicu základných programových pilierov politiky. „Demografická stagnácia a sociálne problémy Slovenska volajú po aktívnej prorodinnej politike a po účinných systémových opatreniach. Chceme s takýmito návrhmi prichádzať pred občanov a do parlamentu,“ uzavrel líder KDH.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe FigeľJán Figeľ
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie