Počet požiarov medziročne klesol, najčastejšie horí v sobotu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Požiar, oheň, hasiči
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 11. januára (WEBNOVINY) – Hasiči uzavreli vlaňajší rok s lepšími výsledkami ako rok 2013. Vlani bolo na Slovensku 9011 požiarov, čo je medziročne o 887 prípadov menej. Priame škody vyčíslili na takmer 24 miliónov eur, čo je v porovnaní s rokom 2013 pokles o viac ako päť miliónov eur.

„Rok 2014 bol veľmi pozitívny, požiarovosť a škody klesli. Skracujú sa aj časy, ktoré hasiči strávia pri udalostiach,“ vyhlásil na tlačovej besede prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý. Bilancia počtu požiarov a škôd za rok 2014 je podľa neho najlepšia od roku 2005.

Pri vlaňajších požiaroch zomrelo 44 ľudí, z toho tri deti. Rok predtým bolo obetí 45. Zranených za minulý rok bolo 194 osôb, čo je medziročne o 16 ľudí menej. Zranilo sa 14 hasičov. „Pri všetkých požiaroch sme uchránili spoločne hodnoty za 11 879 000 eur,“ uviedol Nejedlý.

Najčastejšie horelo v marci

Najvyššiu škodu spôsobil vlani požiar výrobnej haly so skladom vo Fiľakove, ktorý bol 7. novembra. Škoda sa vyšplhala na 1,2 milióna eur.

Najviac požiarov evidovali v Košickom kraji (1 666), najmenej v Trenčianskom kraji (787). Najčastejšie horelo v marci, najmenej v júni. „Denne vzniká na Slovensku priemerne 25 požiarov,“ poznamenal šéf hasičov.

Najčastejšie horí v sobotu, najmenej vo štvrtok. Najviac požiarov vzniká medzi 18. a 19. hodinou.

Výjazdy k požiarom klesli

Najčastejšou príčinou požiarov bola neopatrnosť a nedbalosť dospelých. Takto vzniklo viac ako 4 800 požiarov so škodou 2,7 milióna eur, najmä pri vypaľovaní trávy a suchých porastov (1516 požiarov). „Je to fenomén, s ktorým roky bojujeme, ale toto číslo je stále vysoké,“ skonštatoval Nejedlý.

Druhé miesto pri príčinách požiarov je úmyselné zapálenie, za minulý rok to bolo 1327 požiarov. „Tento trend trvá posledné tri roky, je to veľmi veľké číslo,“ povedal hasičský prezident. Ako príklad uviedol úmyselne založený požiar v podzemných garážach v bratislavských Rusovciach. Škody tam vlani v januári zrátali na pol milióna eur.

Hasiči mali v minulom roku spolu takmer 30-tisíc výjazdov. Požiare z toho tvorili 32 percent. V roku 2012 tvorili výjazdy k požiarom 44 percent.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať