Obyčajní ľudia opäť presadzujú jeden plat pre politikov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, korupcia
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 13. januára (WEBNOVINY) – Zaviesť princíp jedného platu pri výkone viacerých verejných funkcií navrhujú v novele ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov poslanci za OĽaNO.

Zabránia neprimeranému užívaniu príjmov

Návrh stojí na dvoch pilieroch. Prvým je zdôraznenie zodpovednosti verejného funkcionára za náležitý výkon verejnej funkcie a tým druhým je zabrániť neprimeranému užívaniu príjmov plynúcich z výkonu viacerých verejných funkcií.

„Vykonávanie každej verejnej funkcie je nielen odborne a časovo náročné, ale väčšinou aj nadpriemerne platovo ohodnotené v porovnaní s priemerným platom občanov SR. Navrhuje sa preto, aby verejný funkcionár, ktorý zastáva viacero verejných funkcií, poberal za ich vykonávanie len jeden príjem. Na verejnom funkcionárovi zostáva, aby si vybral, z výkonu ktorej verejnej funkcie bude poberať príjem,“ vysvetľujú poslanci OĽaNO.

Posilniť chcú zodpovednosť verejných funkcionárov

Obyčajní ľudia chcú posilniť zodpovednosť verejných funkcionárov pri výkone funkcií, právny rámec by ich preto nemal nabádať ku kumulácií verejných funkcií, čím sa posilňuje neželaná partokracia na Slovensku. Návrh OĽaNO do parlamentu predložilo už v auguste, na rokovanie sa však dostal až počas decembrovej schôdze parlamentu, kedy ho obyčajní stiahli z rokovania.

Jeden plat pre poslancov v minulosti opakovane presadzovalo aj KDH, vládny Smer-SD to však vždy zamietol. Neskôr Smer-SD prišiel s vlastným návrhom, podľa ktorého by poslanci Národnej rady SR, ktorí sú napríklad starostovia či primátori, teda vykonávajú aj inú funkciu vo verejnej správe, dostávali v plnej výške iba poslanecký plat, za výkon iných verejných funkcií by poberali minimálnu mzdu.

Návrhom OĽaNO sa parlament bude zaoberať na januárovej schôdzi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyOĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti