Galko si chce posvietiť na nákup vrtuľníkov, chýba mu súťaž

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Black Hawk
Black Hawk Foto: SITA/AP Photo

BRATISLAVA 13. januára (WEBNOVINY) – Nákup vrtuľníkov pre vojakov je jedna z najvyšších priorít ministerstva obrany, pripúšťa exminister obrany Ľubomír Galko (SaS). V súvislosti s prezentovanou ponukou od USA na nákup vrtuľníkov Sikorsky UH-60 Black Hawk prostredníctvom programu Foreign Military Sales (FMS) však konštatoval, že má pochybnosti o spôsobe nákupu.

K transparentnosti prispieva americký fond

„Je to opäť nákup napriamo, bez súťaže, ako viaceré predchádzajúce. Na celý priebeh procesu nákupu vrtuľníkov si preto riadne posvietim,” zdôraznil Galko v stanovisku, ktoré poskytla agentúre SITA hovorkyňa strany Katarína Svrčeková. K transparentnosti síce pomáha podľa Galka fakt, že nákup pôjde cez americký fond Foreign Military Sales, má to však aj svoje nevýhody.

„Bez súťaže sa nedozvieme, či by neexistovala aj výhodnejšia ponuka. Zároveň nevieme, či by nejaký iný ponúknutý stroj lepšie nezohľadňoval špecifické potreby Ozbrojených síl SR,” myslí si Galko. Podpredseda liberálov označil cenu 33 miliónov eur, ktorú sa ministerstvo podľa neho chystá zaplatiť za jeden vrtuľník, na prvý pohľad za privysokú.

„Počkajme si na ostatné informácie – vybavenie, rozsah servisu a výcvik sú položky, ktoré cenu značne ovplyvnia,” uviedol. „Zároveň je to nákup, ktorým Glváč výrazne zadlží aj svojich nasledovníkov. Jeho to už pravdepodobne trápiť nebude, ale nie je to fér,“ upozornil exminister obrany.

Americké vrtuľníky by mohli byť na Slovensku do roka

Minister obrany Martin Glváč v pondelok na tlačovej besede informoval o ponuke USA. Definitívne o spôsobe nákupu vrtuľníkov musí rozhodnúť Bezpečnostná rada a vláda. Minister chce informovať aj členov branno-bezpečnostného výboru parlamentu. Podľa Glváča sú zatiaľ v hre aj ďalší výrobcovia a krajiny.

Ak by si Slovensko vybralo americké vrtuľníky, prvé stroje by podľa ministra mohli doraziť do roka. Za prvých deväť vrtuľníkov by Slovensko podľa Glváča malo zaplatiť najviac 300 miliónov eur, definitívna cena bude závisieť od konkrétnej špecifikácie a vybavenia strojov. V cene je zahrnutý aj výcvik pilotov, školenia a údržba.

Americký veľvyslanec Theodor Sedgwick priblížil, že cez program Foreign Military Sales umožňuje USA nákup vojenskej techniky štátom NATO za rovnakú cenu, za akú nakupuje americká armáda. Keďže tá nakupuje vo veľkých objemoch, má u výrobcov výrazné zľavy a členské štáty NATO tak môžu nakupovať techniku lacnejšie. Nákupy formou FMS sú podľa Sedgwicka transparentné, bez prostredníka a Slovensku môžu poskytnúť potrebnú interoperabilitu s krajinami NATO.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Katarína SvrčekováĽubomír GalkoMartin Glváč