Poľsko nepozvalo Putina na oslavy, Flašíková to kritizuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Monika Flašíková Beňová
Monika Flašíková-Beňová Foto: Facebook/Monika Flašíková-Beňová

BRATISLAVA 13. januára (WEBNOVINY) – Europoslankyňa za stranu Smer-SD Monika FlašíkováBeňová nerozumie, prečo Poľsko nepozvalo ruského prezidenta Vladimira Putina na oslavy 70. výročia oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim.

„Je nespochybniteľné, že podobne ako Majdanek a Treblinka, aj Osvienčim bol 27. januára 1945 oslobodený Červenou armádou. Je preto nepochopiteľné, že Poliaci na oslavy 70. výročia oslobodenia nepozvali najvyššieho predstaviteľa Ruskej federácie. Je to dôkaz nezrelosti poľskej politickej elity a jej neschopnosti reflexie,“ napísala europoslankyňa na Facebooku. Flašíková-Beňová dodala, že ide o jej osobný názor, ktorý sa nemusí zlučovať s názorom Smeru-SD.

Ruský prezident Vladimir Putin sa nezúčastní tento mesiac na spomienke na holokaust v Poľsku, citovala v utorok ruská agentúra Interfax vyjadrenia hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova. Dôvodom neúčasti Putina na stretnutí svetových lídrov na mieste nacistického koncentračného tábora Auschwitz (Osvienčim) je podľa zdrojov agentúry Reuters nedôvera medzi Poľskom a Ruskom, spôsobená konfliktom na Ukrajine.

Osviencim
Foto: SITA/AP

V nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz zahynulo viac než milión ľudí, prevažne európskych Židov, ale tiež Poliakov, sovietskych zajatcov, Rómov a protinacistických bojovníkov. Mnohých poslali do plynových komôr, iní sa upracovali na smrť ako zotročení robotníci. Nacistické Nemecko tábor v okupovanom Poľsku prevádzkovalo od roku 1940 až kým ho 27. januára 1945 neoslobodila sovietska Červená armáda.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Monika BeňováVladimir Putin