Exprimátor Prešova podpísal pred odchodom zlaté padáky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pavel Hagyari
Primátor Prešova Pavel Hagyari. Foto: SITA/Viktor Zamborský

PREŠOV 14. januára (WEBNOVINY) – Bývalý primátor Prešova Pavel Hagyari pred svojim odchodom podpísal siedmim vedúcim pracovníkom Mestského úradu v Prešove dodatky k pracovným zmluvám, ktoré im zaručujú pri ukončení pracovného pomeru nadštandardné odstupné.

Pri výpovedi si prilepšia o tisíce eur

Okrem odstupného podľa Zákonníka práce a platnej Kolektívnej zmluvy (plus dva priemerné mesačné platy),ide ešte o ďalšie odstupné vo výške päťnásobku ich priemerného mesačného zárobku. Zvýhodňujúce dohody dostali riaditelia sekcií a dvaja vedúci oddelení úradu.

Nová primátorka mesta Andrea Turčanová tvrdí, že ide o tzv. zlaté padáky. Uviedla, že v prípade riaditeľa sekcie odstupné vo výške päťnásobku priemerného mesačného zárobku predstavuje sumu zhruba 10-tisíc eur. Mená zvýhodnených zamestnancov neuviedla.

Zrušenie dodatkov ochotne riešili len dvaja zamestnanci

Turčanová sa tieto nadštandardné dodatky k pracovným zmluvám snažila riešiť dohodou o ich zrušení s konkrétnymi pracovníkmi, ktorých sa to týka. Úspešná bola iba v dvoch prípadoch. Na zrušenie platnosti ostatných piatich zvýhodňujúcich dodatkov chce využiť všetky dostupné prostriedky, ktoré jej umožňuje zákon, nevylučuje ani podanie na súd.

Turčanová uviedla, že z jej neznámych dôvodov boli dodatočné dohody doručené na mzdové oddelenie až v deň, keď spolu s poslancami skladali sľub, teda 15. decembra, pričom na týchto dodatkoch je dátum 2. decembra.

Dohody znevýhodňujú ostatných zamestnancov

Podľa primátorky, nie je známe, na základe akých skutočností došlo k uzavretiu týchto dohôd len s vybranými vedúcimi zamestnancami mesta. Považuje to za neprimerané zvýhodnenie na úkor iných zamestnancov, ktorí vykonávajú obdobné vedúce pozície s rovnakou mierou zodpovednosti. Doteraz nikto z týchto zamestnancov neukončil pracovný pomer.

„Mesto Prešov z uvedeného dôvodu v najbližšom čase uskutoční všetky potrebné úkony smerujúce k tomu, aby tieto zvýhodňujúce dodatky k pracovným zmluvám boli súdom vyhlásené z dôvodu ich nezákonnosti za neplatné s cieľom nevyplatenia nadštandardného odstupného vybraným zamestnancom mesta na úkor verejného rozpočtu, nakoľko nejde o zanedbateľnú sumu,“ píše sa v písomnom vyhlásení radnice.

Hagyari považuje debaty o odstupnom za predčasné

Exprimátor Pavel Hagyari pre agentúru SITA povedal, že zatiaľ je predčasné hovoriť o odstupnom, lebo dodatky k zmluvám boli podpísané pre prípad, že títo zamestnanci budú musieť odísť z úradu. „Znamená to, že oni chcú pracovať, chcú sa prípadne zúčastniť na výberovom konaní a keď tam zostanú, nič sa vyplácať nebude,“ zdôraznil.

Podľa Hagyariho nie je to sedem mesiacov navyše, ale spolu s Kolektívnou zmluvou päť mesiacov navyše. „Ja to považujem za slušnosť a odmenu pre ľudí, ktorí skutočne za posledné roky mimoriadne pracovali a mesto sa chce s nimi rozlúčiť, lebo určite budú mať problém sa zamestnať,“ uviedol Hagyari.

Turčanová chce fungovanie mesta zefektívniť

Hneď po voľbách sa podľa jeho vyjadrenia povrávalo o snahe novej garnitúry vymeniť ľudí na vedúcich postoch na úrade, čo považuje za politické čistky. Prečo boli dodatky k zmluvám doručené personalistom až 15. decembra minulého roku, Hagyari nevysvetlil, uviedol iba, že to išlo mimo neho.

Doteraz nová primátorka Turčanová neodvolala žiadneho vedúceho pracovníka úradu a nebola zverejnená ani nová organizačná štruktúra úradu. Pri svojich prioritách však hovorila o snahe zefektívniť fungovanie mesta, ktoré má v súčasnosti viacstupňové riadenie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrea TurčanováPavel Hagyari