Obrazom: Vandali natreli partizána v Bystrici na ružovo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Socha partizána
Vandali natreli sochu partizána naružovo. Foto: SITA/Ján Viazanička

BANSKÁ BYSTRICA 15. januára (WEBNOVINY) – Kamennú sochu partizána, ktorá stojí na úpätí kopca Urpín pri železničnej stanici Banská Bystrica-mesto v noci na štvrtok nafarbil neznámy vandal či vandali na ružovo. Mestu tým podľa vedúcej oddelenia kultúry na banskobystrickej radnici Jany Pelikánovej spôsobil škodu v odhadovanej výške päť- až desaťtisíc eur.

„Reštaurátor po obhliadke vyjadril názor, že ide o neriedenú fasádnu farbu, a tak je socha natrvalo poškodená.“ Polícia podľa krajskej hovorkyne Márie Faltániovej prípad vyšetruje a začala trestné stíhanie vo veci prečinu poškodzovania cudzej veci.

Obrazom: Vandali vyčíňali v Banskej Bystrici, sochu partizána natreli na ružovo

Socha partizána vznikla k 20. výročiu Slovenského národného povstania (SNP). Hoci nie je zaevidovaná v mestskom majetku, mesto sa o ňu stará na základe zákona o vojnových hroboch.

Jej zafarbenie je zatiaľ posledným prípadom zo série poškodzovania sôch či exponátov na verejných priestranstvách Banskej Bystrice ružovou farbou. Predtým to boli v roku 2011 prípady pomaľovania jedného z tankov v skanzene bojovej techniky v areáli Pamätníka SNP a stĺpu s erbom mesta pri vstupe do Banskej Bystrice ružovými srdiečkami.

Vandali vyčíňali v Banskej Bystrici, sochu partizána natreli na ružovo
Foto: SITA/Ján Viazanička

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia