Slovákov ohrozuje vietor, na hrebeňoch Tatier hrozí víchrica

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vietor
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 16. januára (WEBNOVINY) – Na niektorých miestach Slovenska v sobotu fúka silný vietor, na hrebeňoch Tatier hrozí víchrica. Informuje o tom na svojej internetovej stránke Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal na sobotu výstrahy prvého a druhého stupňa.

Meteorológovia upozorňujú na silný vietor na hrebeňoch hôr. Výstrahu prvého stupňa vydali do 17:00 pre Žilinský, Prešovský, Košický, Trenčiansky a Banskobystrický kraj. Výstraha platí pre okresy Považská Bystrica, Bytča, Žilina, Čadca, Námestovo, Dolný Kubín, Martin, Turčianske Teplice, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Bardejov, Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice-okolie, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava.

Druhý stupeň platí do 15:00 pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Ružomberok, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín. Na hrebeňoch Tatier hrozí vietor, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 93 až 118 kilometrov za hodinu. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej webstránke. „Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ upozorňuje SHMÚ.

Počasie
Foto: shmu.sk

V sobotu začne po prednej strane rozsiahlej tlakovej níže nad severnou Európou prúdiť od juhozápadu do našej oblasti teplý vzduch. Večer postúpi nad západné Slovensko studený front. Počasie bude polojasné až oblačné, v nižších polohách miestami zamračené s nízkou oblačnosťou a hmlisto. Ojedinele sa môže vyskytnúť mrholenie. Popoludní bude od západu do našej oblasti pribúdať oblačnosť a večer sa na západe môže miestami objaviť občasný dážď.

Teplota v noci klesne na +1 až -4 stupne Celzia, na juhozápade sa bude pohybovať okolo +4 stupňov Celzia. Denná teplota sa vyšplhá na 3 až 9 stupňov Celzia, v južnej polovici západného Slovenska sa teplota bude pohybovať až okolo 11 stupňov Celzia. Na horách vo výške 1500 m bude okolo 2 stupňov Celzia.

Zafúka prevažne južný vietor rýchlosťou 5 až 30 kilometrov za hodinu, ktorý sa popoludní na juhozápade krajiny zmení na západný. Na juhu stredného Slovenska má byť len slabý vietor.

Počasie
Foto: shmu.sk

V nedeľu cez naše územie postúpi v nevýraznom tlakovom poli na východ studený front. Má byť veľká oblačnosť až zamračené, počas dňa sa od západu oblačnosť zmenší. Na mnohých miestach bude pršať, ojedinele sa vyskytne aj mrznúci dážď. Na horách od cca 800 metrov budú zrážky zmiešané alebo bude iba snežiť.

Nočná teplota sa bude pohybovať od +3 až do -3 stupňov Celzia, denná sa vyšplhá na 1 až 7 stupňov Celzia.Zafúka severozápadný, na východe južný vietor rýchlosťou 5 až 20 kilometrov za hodinu.

Počasie
Foto: shmu.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia