Otec slovenských dominikánov slávi jubileum, má už sto rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Noc kostolov
Interiér Katedrálneho kostola sv. Františka Xaverského počas podujatia Noc kostolov. Banská Bystrica, 24. máj 2013. Foto: SITA/Ján Viazanička

BRATISLAVA 17. januára (WEBNOVINY) – Najstarší dominikán na Slovensku Akvinas Juraj Gabura sa dožije v sobotu sto rokov. Do Zvolena mu v sobotu príde zablahoželať český prímas, pražský arcibiskup – kardinál Dominik Duka, ktorý je tiež dominikán. Ten bude zároveň slúžiť slávnostnú svätú omšu.

Páter Akvinas Juraj Gabura bol pred rokom 1989 väznený v Ružomberku, Ilave, Leopoldove aj vo Valdiciach. Ani táto skúsenosť ho neodradila a na slobode sa venoval šíreniu viery. Pre mnohých sa stal tajným apoštolom Bratislavy. Páter Akvinas je nazývaný aj „otcom slovenských dominikánov“.

Dominikáni súčasťou podzemnej cirkvi

V období socializmu pôsobili slovenskí dominikáni v „podzemnej cirkvi“. Predovšetkým páter Akvinas Juraj Gabura sa po prepustení z väzenia nenechal odradiť ťažkosťami doby a zapálený ideálom rehole pracoval na jej obnovovaní.

Po páde socializmu pribúdal počet bratov a dominikáni sa mohli vrátiť do košického kláštora. Okrem košického kláštora založili konventy v Bratislave a v Žiline, v Dunajskej Lužnej a vo Zvolene.

Kázať pre spásu duší

V roku 1997 bola vyhlásená Slovenská viceprovincia zasvätená Ružencovej Panne Márii a v roku 2001 bola založená Slovenská provincia bratov dominikánov. V súčasnosti má provincia 58 bratov.

Rehoľa bratov kazateľov (dominikáni) je súčasťou katolíckej cirkvi. Bola založená svätým Dominikom Guzmánom a oficiálne schválená pápežom Honoriom III. v roku 1216. Od začiatku bolo jej hlavným cieľom podľa túžby Dominika kázať pre spásu duší.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia