Slovenskí antifašisti sú pobúrení, môže za to ružová socha

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vandali vyčíňali v Banskej Bystrici, sochu partizána natreli na ružovo
Kamennú sochu partizána, ktorá stojí na úpätí kopca Urpín pri železničnej stanici Banská Bystrica-mesto v noci na dnešok nafarbil neznámy vandal či vandali na ružovo. Socha partizána vznikla k 20. výročiu Slovenského národného povstania (SNP). Banská Bystrica, 15. január 2015. Foto: SITA/Ján Viazanička

BRATISLAVA 16. januára (WEBNOVINY) – Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB) je rozhorčený z vandalstva, za ktorý považuje nafarbenie sochy partizána v Banskej Bystrici naružovo. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytol vedúci mediálneho oddelenia SZPB Vladimír Mikunda.

Obrazom: Vandali natreli sochu partizána na ružovo

Podľa zväzu aktéri a organizátori chceli pošpiniť hodnoty, o ktoré sa opiera naša spoločnosť. „Socha partizána, inštalovaná pri 20. výročí SNP, nám pripomínala najsvetlejší moment v našich novodobých dejinách, a to celonárodné povstanie proti neľudskosti, nacionalizmu a fašizmu,“ uvádza sa vo vyhlásení. SZPB zároveň požaduje dôsledné vyšetrenie tohto prípadu a spravodlivé potrestanie páchateľov.

Socha je poškodená natrvalo

Kamennú sochu partizána, ktorá stojí na úpätí kopca Urpín pri železničnej stanici Banská Bystrica – mesto v noci na štvrtok nafarbil neznámy vandal či vandali naružovo. Mestu tým podľa vedúcej oddelenia kultúry na banskobystrickej radnici Jany Pelikánovej spôsobil škodu odhadnutú na päť- až desaťtisíc eur.

„Reštaurátor po obhliadke povedal, že ide o neriedenú fasádnu farbu, a tak je socha natrvalo poškodená.“ Polícia podľa krajskej policajnej hovorkyne Márie Faltániovej prípad vyšetruje a začala trestné stíhanie vo veci prečinu poškodzovania cudzej veci.

Pred rokmi zafarbili i tank

Socha partizána vznikla k 20. výročiu Slovenského národného povstania (SNP). Hoci nie je zaevidovaná v mestskom majetku, mesto sa o ňu stará na základe zákona o vojnových hroboch.

Jej zafarbenie je zatiaľ posledným prípadom zo série poškodzovania sôch či exponátov na verejných priestranstvách Banskej Bystrice ružovou farbou.

V roku 2011 skončil pomaľovaný jeden z tankov v skanzene bojovej techniky v areáli Pamätníka SNP a stĺp s erbom mesta pri vstupe do Banskej Bystrice ružovými srdiečkami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia