Počet ľudí s chrípkou vzrástol , najviac ich je medzi deťmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lekaren,lieky, chripka
Foto: SITA/Marián Peiger

BANSKÁ BYSTRICA 16. januára (WEBNOVINY) – Po minulotýždňovom prudkom náraste chrípkových aj ďalších akútnych respiračných ochorení v kraji pokračoval ich nárast aj v tomto týždni.

Ako v piatok informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, chorobnosť na chrípku a jej podobné ochorenia tento týždeň stúpla 2,5-násobne, na úroveň 154 prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Chorobnosť na všetky akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky dosiahla 1 828 prípadov na 100-tisíc obyvateľov, čo je o 59 percent viac než pred týždňom.

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je výskyt chrípkových ochorení nižší o 11 percent, výskyt všetkých akútnych respiračných ochorení je vyšší o 19 percent. Najviac chorých na chrípku je v okresoch Lučenec, Banská Bystrica a Revúca.

Kým minulý týždeň chrípka najviac postihovala najmladšiu vekovú skupinu, teda deti do šesť rokov, tento týždeň je najvyššia chorobnosť medzi žiakmi základných škôl, keď oproti minulému týždňu stúpla v tejto vekovej skupine päťnásobne.

Pre zvýšenú chorobnosť však bola v kraji uzavretá len jedna základná a jedna materská škola, obe v okrese Krupina.

Počet chorých na chrípku vzrástol aj v Žilinskom kraji

Respiračných i chrípkových ochorení v Žilinskom kraji opäť pribudlo, školy zatiaľ hygienici zatvárať nemuseli. Respiračných ochorení tento týždeň najvýraznejšie pribudlo v okrese Bytča (107 percent), chrípkových ochorení v okrese Dolný Kubín (155 percent).

Podľa veku respiračné ochorenia pribúdajú najmä u 15- až 19-ročných (o 34 percent), chrípkové rovnako u 15- až 19-ročných (o 55 percent). Najviac respiračných i chrípkových ochorení však hygienici stále pozorujú u detí do päť rokov.

Ako agentúru SITA ďalej informovala Gabriela Košecká z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline, hygienikom v Žilinskom kraji nahlásili tento týždeň takmer sedemtisíc akútnych respiračných ochorení, pričom príznaky chrípky lekári pozorovali u každého desiateho pacienta. „Ide o sporadický výskyt sledovaných ochorení. Situácia je hodnotená aj naďalej ako klasický výskyt pre dané obdobie kalendárneho roka,“ uviedla Košecká.

V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom zaznamenali hygienici o 1 212 respiračných a o 180 chrípkových ochorení viac. Komplikovaný priebeh ochorení pozorovali u každého 32. pacienta a najčastejšou komplikáciou boli zápaly prínosových dutín.

Chorobnosť stúpla o vyše sedemdesiat percent

Ochorenia na chrípku za posledný týždeň výrazne stúpli, chorobnosť oproti minulému týždňu stúpla o 71,9 percenta. V 3. kalendárnom týždni bolo Úradu verejného zdravotníctva SR nahlásených 5 553 ochorení. Najviac chorých hlásia z Nitrianskeho kraja, najmenej ich bolo v Košickom a Bratislavskom kraji.

Najviac chorých na chrípku bolo medzi deťmi vo veku do päť rokov. V tomto týždni pre chrípku zavreli jednu škôlku v Nitrianskom a dve v Prešovskom kraji, doma ostali aj školáci z jednej školy v Nitrianskom a z troch v Prešovskom kraji. Agentúru SITA o tom informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji

Chrípka a chrípke podobné ochorenia predstavujú 10,4 percenta z celkového počtu hlásených akútnych respiračných ochorení (ARO). Úradu verejného zdravotníctva SR bolo v tomto týždni nahlásených 53 480 akútnych respiračných ochorení.

Oproti minulému týždňu chorobnosť na ARO narástla o 24,4 percenta. Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom kraji. Najčastejšie choré boli aj v tomto týždni deti do päť rokov. Ochorenie malo komplikovaný priebeh u 1 388 osôb.

Medzi najčastejšie komplikácie patrili zápaly prínosových dutín (594), zápaly pľúc (551) a zápaly stredného ucha (243). Ochorenie hlásilo 60 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 52 percent všeobecných lekárov pre dospelých. Najviac lekárov hlásilo ochorenia z Nitrianskeho kraja, najmenej z Bratislavského.

V 3. kalendárnom týždni nebol hlásený žiadny prípad SARI. Od začiatku chrípkovej sezóny 2014/2015 bolo hlásených 13 prípadov SARI, ochorenie nespôsobilo žiadne úmrtia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan Rovný