Fedor by pre terorizmus chcel nový zákon o tajných službách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Teroristi
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 17. januára (WEBNOVINY) – Teroristické útoky v Paríži alebo odhalení teroristi v Belgicku podľa poslanca NR SR Martina Fedora (Sieť) ukázali, že pre boj proti terorizmu je dôležitá efektívnosť spravodajských služieb na úrovni EÚ, ale aj v jednotlivých štátoch.

Všetky články o teroristických útokoch v Paríži nájdete

—–> TU

Ako povedal Fedor v sobotu pre agentúru SITA, vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala pripraviť zmeny vo fungovaní a organizácií spravodajských služieb s cieľom zabezpečiť rast ich dôveryhodnosti, dodnes však bohužiaľ nový zákon predložený nebol.

Dôvera občanov sa späť získava ťažko

Fedor za dôležité považuje, aby sa pri príprave takéhoto zákona zohľadnila rovnováha medzi potrebou monitorovať teroristov a extrémistov a povinnosťou štátu zachovávať práva a slobody občanov.

„To sa dá zabezpečiť len skutočne efektívnou kontrolou tajných služieb a nasadzovania informačno-technických prostriedkov spôsobom, aby neboli zneužité. V oblasti tajných služieb ide o tak vážnu vec, ako je dôvera občanov v základné inštitúcie štátu. Akékoľvek zneužitie SIS v budúcnosti môže znamenať stratu dôvery občanov, ktorá sa len ťažko získava späť, aj preto je dôležitá skutočná a nezávislá kontrola. Ľudia majú obavy, aby hrozba terorizmu nedala zámienku na zneužívanie tajných služieb voči slušným občanom, najmä v podmienkach vlády jednej strany,“ konštatoval Fedor.

Politické záujmy by mali ísť bokom

Podľa poslanca Martina Fedora by mali pri príprave takého zákona ísť nabok záujmy politických strán. „Tak vláda ako aj opozícia by sa mali odborne a profesionálne dohodnúť na dobrých riešeniach v prospech bezpečnosti Slovenskej republiky a jej občanov. Privítal by som, keby pán minister zvolal pred predložením tohto zákona do vlády stretnutie vládnych aj opozičných bezpečnostných expertov,“ povedal Fedor.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin Fedor